Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите приеха окончателно Изборния кодекс

| обновено на 21.02.14 в 17:32
Снимка: БГНЕС

Депутатите приеха окончателно Изборния кодекс. След близо две седмици дебати в зала, чести прекъсвания и процедурни хватки т.нар. "Изборен кодекс на Мая Манолова" е факт.

Освен със знак "Х" ще гласуваме и със знака „V“. Няма да има мажоритарен вот. При гласуването ще можем да посочваме и фаворит за кандидат-депутати, т.нар. "преференция". Прагът при гласуване за общински съветници ще е 7 процента. При евровота прагът за преференцията ще е 5%. Неотбелязаните преференции ще се отчитат в полза на водача на листата, гласи друг текст. 

В до 500 секции ще има експериментално машинно гласуване. Кодексът отхвърли обаче гласуването по интернет. Обществените радио и телевизия ще са задължени да предоставят безплатно време за диспути. Отпадат предизборните хроники. Остана и принципът на уседналост. ДПС казаха, че този текст ще бъде оспорен в Конституционния съд. Отхвърлянето на друго тяхно предложение - кампанията да се води и на друг език, освен на български, също разклати отношенията между БСП и ДПС. След приемането на текстовете авторът на Кодекса Мая Манолова каза:

Надявам се нашите усилия да бъдат оценени от гражданите на предстоящите евроизбори, които да се проведат по един наистина демократичен и честен начин и при активно гражданско участие. Още веднаж ви благодаря.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна