Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват за лъжесвидетелстване члена на ВСС Ясен Тодоров и шефа на Столичното следствие Петьо Петров

Снимка

На Софийската районна прокуратура е възложено да извърши проверка за лъжесвидетелстване срещу члена на Висшия съдебен съвет Ясен Тодоров и шефа на Столичното следствие Петьо Петров. Причината е подаден сигнал от бившия районен прокурор на София Славчо Кържев.

Това е стара история, коментира в предаването "От петък до петък" журналистът Силвия Великова. След като Борис Велчев в далечната 2006-а година встъпи в длъжност и започна едно "проветряване“, в Прокуратурата имаше образувани поредица от магистратски дела. Едното от тях беше срещу Славчо Кържев, във връзка с жалба на пострадал. Това дело продължи доста дълго и съвсем наскоро влезе в сила присъдата му, която е условна. Петьо Петров и Ясен Тодоров бяха ключови свидетели, защото по онова време са работили в Районната прокуратура и са се занимавали с този случай. Сега Славчо Кържев иска те да бъдат проверени за лъжесвидетелстване. Той иска и да бъде назначена експертиза, която да установи какво се случва с човешката памет във времето във връзка с неговото съмнение, че човек може да започне да си спомня детайли с отдалечаване във времето.

По случая ще работи Софийската районна прокуратура.

Най-вероятно съвсем скоро ще забравим за този случай и няма да излезе нищо особено. Петьо Петров в момента е един от най-актуалните магистрати, шеф на Столичното следствие, през него минават ключови дела. Твърди се, че част от новата реформа в Софийската градска прокуратура, с избора на новия градски прокурор, е създаването на специално звено от 11-12 прокурори, които ще гледат т.нар "знакови дела" и те ще бъдат ситуирани в сградата на Столичното следствие. Така че нямаме основание да смятаме, че е дошло времето всички съмнения около Петьо Петров да дадат някакъв резултат във вид на проверка или разследване.

По отношение на операцията на Прокуратурата, ДАНС и ДАТО по задържането на служителката от ДАТО Антоанета Първанова Великова коментира: Журналистите недвусмислено я нарекохме първата рекламна акция на реформата при специалните разузнавателни средства и на новите отношения между службите и Прокуратурата /…/ Хубаво е Прокуратурата да разбере дали предаването на информация от Първанова към нейни "клиенти" е било трайна практика.

Коментара на Силвия Великова можете да чуете от звуковия файл.




Горещи теми

Войната в Украйна