Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ф. Хеемскерк: България се определя като средна и малко над средна по доходи държава в ЕС

Снимка: БГНЕС

Близо 4 милиарда долара кредити за последните 20 години е отпуснала Световната Банка за България, но днес тя още е най-бедната страна. Изпълнителният директор на Холандската група на Световната банка Франк Хеемскерк коментира този факт в интервю за предаването "Събота 150": Не мисля, че парите са пропилени, защото не знаете, къде щяхте да бъдете, ако я нямаше намесата на Световната банка. Със сигурност Българя щеше да е много по-зле, ако не беше еврочленството. Заедно с правителството ви работим по важни проекти, за да подобрим системата на здравеопазване, на образование, инфраструктурата. Всичко това – с цел да повишим доходите и работните места в България. 

По отношение на срещата с вицепремиера, финансовия министър и президента тук в София, той посочи:
Правителството решава кои са приоритетите. То преценява дали да вземе на заем пари от Световната банка, за да ускори някои инвестиции. Ние сме тук, за да помагаме. Разбрах, че правителството ви си поставя за цел приобщаващия икономически растеж, така че да има доходи и работа за всички, особено за хората с по-малко възможности. Точно такава е основната мисия на Световната банка – да се пребори с бедността.

По отношение на вземането на външни заеми, за да се стимулира ръстът на икономиката чрез публични инвестиции,
Хеемскерк заяви: Страни като Румъния заемат пари както от капиталовите пазари, така и от Световната банка, за да финансират инвестициите си. Финансирането чрез нашата банка е по-стабилно, докато международните пазари са непредвидими. Затова страни като Румъния балансират източниците си на финансов ресурс. От управляващите в България зависи дали ще направят същото. Аз обсъдих този въпрос и споделих опита на други държави, но в крайна сметка на този въпрос трябва да отговори българският министър на финансите.

Демографската картина в България, той коментира така:  Значителната емиграция особено на млади и образовани хора, напускащи страната, едва ли допринася за икономическия растеж. Когато хората заминават, за да учат в чужди университети и после се връщат в родината, това може да е плюс за страната ви. Но ако говорим за демографията като цяло, това че хората остаряват и че живеем по-дълго, е положително нещо. Освен това стареенето е предсказуемо, така че правителствата имат време да нагодят политиките си спрямо този процес. Решението при всяко едно застаряващо население е да се създават колкото се може повече работни места и всеки да дава своя принос за икономиката. Освен това възрастните хора, които са здрави, трябва да работят по-дълго. Виждате, че в други държави възрастта за пенсиониране е по-висока, но това като цяло е положително за икономическото развитие. Всички държави със застаряващо население пренареждат пенсионните си осигурителни системи. Не е нужно да го правите от днес за утре, защото това е предсказуем процес във времето. Но за да си позволите качествено здравеопазване за нуждаещите се и по-добро образование, то всички, които са трудоспособни, трябва да работят.

По отношение на интеграцията на ромското малцинство, Хеемскерк каза: Обсъдих темата с българския социален министър г-н Адемов. Той изрази задоволство от съвместния проект със Световната банка за ромското включване, който се реализира в момента. Най-важният урок е да не започвате твърде късно тези програми. От най-ранна възраст трябва да се работи за включването на децата и техните родители в програми. Трябва да се гарантира, че тези деца посещават училище, да се инвестира в тях. Това е полезно не само от социална гледна точка, но и от икономическа. Не може да си позволите да похабявате този потенциал.

Според
Хеемскерк България не е сред най-богатите държави в Европа, но се определя като средна и малко над средна по доходи страна: Ако я сравните с Мадагаскар, Субсахарска Африка или с хората в крайна нищета, които още живеят в Индия, България е много по-добре. Въпросът, който обсъдихме с ръководителя на Българската народна банка и с президента ви, е какво още може да се направи? Затова сме тук, за да ви помогнем в това предизвикателство.

Цялото интервю на Никола Миладинов с Франк Хеемскерк можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от