Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напусна ни легендарният фламенко китарист Пако де Лусия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На 66-годишна възраст в Мексико почина легендарният фламенко китарист Пако де Лусия. Вестта за кончината му беше огласена от кметството в родното му място - Алхесирас в Андалусия - Южна Испания. Големият музикант получил сърдечен удар на плажа в Канкун, Мексико, докато играел с децата си.

Роден на 21-ви декември 1947-а като Франсиско Санчес Гомес, Пако хваща китара за първи път на 7 години по примера на баща си и по-големия си брат. Той се прослави се в страната си и в цял свят с името на майка си, португалката Лусия Гомес - Пако на  Лусия - в махалата така се разбирало кого от всичките Паковци викат. 

Славата идва при него бързо - заедно с друг известен китарист Камарон де ла Исла става емблема на модернизацията и световното разпространение на фламенкото. Носител е на много награди, за които казваше, че не ги заслужава и има още много да работи. В едно от последните си интервюта той каза:

Мисля, че сега имам повече вдъхновение и желание за работа, отколкото като млад. Защото тогава бяха много повече нещата, които ме привличаха - момичета, пътувания, стремях се към успехи, признание, сега вече съм достатъчно зрял поне да знам какво не искам, каза Пако де Лусия наскоро след като му връчиха  поредното отличие.

Пако притежава уникалната дарба да съчетава фламенкото с други стилове. Изявява се и в джаза, и в класическата музика. В дискографията си има повече от 30 албума, с които се превърна в истинска легенда.

 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна