Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС прие на първо четене новия закон за МВР

| обновено на 27.02.14 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Главният секретар на МВР ще се назначава от Министерския съвет по предложение на вътрешния министър, а не както досега с указ на президента. Това решиха на първо четене депутатите, след като гласуваха законопроекта за МВР. Мотивите са, че главният секретар трябва да се избира от този, който носи отговорност за дейността му. От ГЕРБ заявиха, че това е целенасочена политика за ограничаване на институционалната роля на президента.

Главният секретар пряко ще ръководи дейностите на МВР. Директорите на главните дирекции и на областните дирекции на специализираните отряди за борба с организираната престъпност и тероризма ще са вече на пряко подчинение единствено на главния секретар. Това е записано в новия закон за МВР. Досега те можеха да бъдат командвани и от министъра, което му даваше възможност да изземва функциите на главния секретар по свое усмотрение.

Елиминирането на ролята на президента по назначаването на главния секретар беше атакувано от ГЕРБ. Заместник-председателят на партията Цветан Цветанов коментира:

Вие искате всичко да консолидирате и да затворите в това задкулисие и това парламентарно мнозинство, което имате, и което знаете, че абсолютно работи в ущърб на държавата и на българските граждани.

Янко Янков изрази положителната позиция на ДПС главният секретар да се назначава от Министерския съвет. Той подкрепи мотивите на вносителите, че поради девоенизацията на системата се обезмисля назначаването на главния секретар от президента.

От своя страна председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Мерджанов определи начина на назначаване на най-висшата професионална ръководна длъжност в МВР с указ на президента като неудачна.

Тъй като не отговаря на елементарните принципи на политическата отговорност. Не президентът, а министърът, съответно Министерският съвет са отговорни за действията на Министерството на вътрешните работи.

Минималният стаж в службите за сигурност трябва да е 7 години, като 1/3 да е на ръководна длъжност, а мандатът на главния секретар ще е пет години, решиха депутатите на първо четене. Максималният брой часове извънреден труд се увеличава от 200 на 280 годишно и от 50 на 70 на отчетен период за работещите на смени. Извънредният труд ще се заплаща 50 процента върху основното месечно възнаграждение. Новият закон за МВР намалява и функциите на вътрешния министър, като министърът и неговият кабинет ще отговарят за изграждането, провеждането и осъществяването на политики.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени