Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц беше избран от европейските социалисти за кандидат за председател на ЕК

Снимка: БГНЕС
Представители на 36 европейски социалистически партии подкрепиха манифеста на ПЕС. Форумът, който се провежда в италианската столица Рим, подкрепи и кандидатурата на Мартин Шулц за председател на ЕК. На конгреса в Рим подкрепа за Шулц даде и българският премиер Пламен Орешарски. Той посочи, че проблемите в Европа са в резултат на политиките на консервативните партии, а заложените принципи и политиките на европейската левица могат да бъдат реализирани: Ако продължим политиката на консервативните партии, няма да можем да решим никой от проблемите. Затова имаме нужда от промяна в тази политика. Смятаме, че не по-малко важно е кой ще проведе новата политика. Затова Мартин Шулц е успешният кандидат.

И лидерът на партията на европейските социалисти Сергей Станишев посочи, че левите в Европа трябва да седнат с хората, за да чуят проблемите им: Смятаме да възстановим разрушеното от консерваторите. Тук сме, за да кажем, че Европа може да бъде изградена отново, Европа на напредъка, която закриля, която постига резултати и работи. Това е нашата идеология, това са ценностите ни за солидарност и справедливост.

На форума, като евродепутат присъства и Ивайло Калфин от АБВ. За речта на Станишев Калфин каза: Особено запомних изречението, че десните се борят за власт, а ние се борим за ценности. Надявам се това изречение да го чуя и в България. И допълни, че не се е срещал със Сергей Станишев по време на форума. Не може да има монопол над идеите, каза още Калфин на въпрос за евентуалното членство на АБВ в партията на европейските социалисти, след като Станишев обясни, че това е невъзможно.

Това което очаквам е да участваме в парламентарната група на социалисти и демократи. Технически няма проблем, има такива прецеденти. Не може да има монопол нито национален, нито европейски на която и да е структура над идеи
, беше категоричен Ивайло Калфин.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени