Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безплатен скрийнинг за глаукома и катаракта започва в Пловдив

Снимка: БГНЕС

Кампания за безплатен скрийнинг на глаукома и катаракта организира от днес до 28-и март Клиниката по очни болести на Университетската болница "Свети Георги“ в Пловдив. Акцията се провежда всяка година в подкрепа на Световната седмица за борба с глаукомата.

Консултациите за превенция на глаукома и катаракта включват измерване на очното налягане. Прегледите ще се провеждат всеки делничен ден от 10 до 13 часа, като желаещите трябва да се запишат предварително.

Статистиката, която води Националната глаукомна асоциация сочи, че между 70 и 80 хиляди души в България страдат от глаукома, но само приблизително 50% от тях знаят, че са болни и предприемат лечение. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно - най-често във фаза на напреднало увреждане, когато лечението не е достатъчно ефективно или не може да се приложи.

След 50-годишна възраст трябва поне веднъж годишно всеки да си прави профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане, съветват специалистите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна