Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Девет семейства са се отказали от осиновените си деца през миналата година

Снимка: БГНЕС

През 2013-а година към съда са депозирани девет молби на родителите, които са осиновили дете, но желаят разсиновяване. За шест от молбите съдът е взел решение, че прекратяването на осиновяването е в интерес на осиновеното дете. Това каза в предаването "Преди всички" Нина Кънчева – главен експерт в Дирекция "Закрила на детето" в Агенцията за социално подпомагане:

Обикновено се стига до разсиновяване, когато децата са в тийнейджърска възраст, защото кандидат осиновителите, макар и да са преминали курс на обучение и да са подготвени за всички предизвикателства, се случва така, че те доста трудно приемат възрастовите промени. Нямат и желание, и сили, понякога, да се справят с тези неща. 

Експертът обясни, че преди да се стигне до разсиновяване и осиновителите, и детето, което се отглежда в семейството, се насочват към социални услуги. Социалните работници се стремят да проверят дали този ход ще бъде в интерес на детето.

Нина Кънчева посочи, че осиновяванията в страната през миналата година са били 737. Според нея значително се е улеснила процедурата след промените в Семейния кодекс и в наредбата, която регламентира този процес.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от