Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В "Чирен" има природен газ, достатъчен за работата на топлофикациите за 2 месеца

Снимка: www.bulgartransgaz.bg

В хранилището „Чирен“ има природен газ, който е достатъчен за работата на топлофикациите за период до 2 месеца, а в случай че той бъде изчерпан, се преминава на нафта за отопление или мазут. Това заяви за „Хоризонт“ председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев по повод опасенията от прекъсване или ограничаване на доставките на синьо гориво към страната ни заради ситуацията в Украйна. Подобно спиране на доставките ще се отрази негативно на българския бизнес, заяви за БНР председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

В случай на спиране на доставките на газ за България топлофикациите преминават на намален режим на работа, припомни Илия Николаев:

Поддържа се едно ниво на отопление, което осигурява 16-18-20 градуса вътрешна температура. Очакванията са, че ще се справим. Освен това има и няколко дружества вече, които имат и производство на топлоенергия с биомаса, където също биха могли да покрият част от потребностите от топлоенергия. Не би трябвало да очакваме някакви драстични негативни обстоятелства или сериозни кризи в топлоснабдяването.

Председателят на Федерацията на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов обясни какъв ще е ефектът върху бизнеса, ако доставките на газ за България бъдат прекъснати или ограничени:

Ние не можем да си изпълняваме поръчките към наши контрагенти. Ще си забавим доставките, ще претърпим загуби и пропуснати ползи.

Стаменов обясни, че всяко предприятие у нас при сключване на договор с "Булгаргаз" подава информация за минималното количество синьо гориво, което трябва да му бъде осигурено в случай на нова газова криза:

Има непрекъснати производствени процеси, като при някои има опасност от взривове, при други има риск за човешки живот от спиране на някакво оборудване. Тези цифри се записват и се подават към нашия доставчик "Булгаргаз" и те знаят, че в някои точки трябва да има еди какво си количество природен газ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна