Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Американец рисува върху пясъка на най-красивите плажове в света

Снимка: www.andresamadorarts.com
Животът често сам подсказва пътя, който човек трябва да поеме, за да бъде щастлив. В това вярва Андрес Амадор, американски артист, който практикува едно непознато изкуство - изкуството да рисуваш върху пясъка на едни от най-красивите плажове по света, и така на практика доказва, че тази максима работи. 

Рисувам предимно върху плажовете по Северното крайбрежие на Сан Франциско. Идеята се роди преди 10 години, бях на плажа, почерпих вдъхновение от античната геометрпия, която изучавах по онова време. От тогава се промениха много неща, изкуството ми мина през различни стилове, намери различни форми. Търся широки равни плажове с фин пясък и преценявам дали приливите и отливите са достатъчно ниски. Пясъкът трябва да бъде влажен, така линиите, които прокарвам, изглеждат по-тъмни. Избирам места с гледка отвисоко, така че да мога да видя какво съм направил, и да фотографирам картината, казва Амадор.

По образование Андсрес Амадор е еколог, завършил Университета в Калифорния. Зад гърба си има няколкостотин артпроекта за дизайн на плажове, последните - по Тихоокеанското крайбржеие на Мексико - плажовете на Пацкуаро, едни от най-красивите в света. Андрес Амадор казва, че всъщност отдавна се е отказал да помни точната им бройка.

За осъществяването на някои от проектите си има нужда и от доброволци, но в повечето случаи се справя сам.  Използва няколко вида гребла, за различните техники, с които оформя контурите на творбата си. Широкото гребло, например, е подходящо за работа на просторни терени. С малкото гребло оформя финните линии. За оформянето на големи кръгове като компас използва  въже. За да се ориентира в пространството, използва пръчки, забити в пясъка. Отскоро заснема сътвореното от най-различни гледни точки, благодарение на безпилотен хелипотер, а фотографии и видеоклипове на творческия процес и крайния резултат можете да видите на личния му сайт www.andresamadorarts.com.

Репортажа на Валерия Николова можете да чуете от звуковия файл.






Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна