Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Концерт-милонга за 93-годишнината на Астор Пиацола

Снимка: wikipedia

С концерт-милонга ще бъде отбелязана 93-годишнината от рождението на великия Астор Пиацола, чийто гений промени философията на аржентинското танго и на световната музика, съобщават инициаторите. Годишнината се навършва днес, а концертът е тази вечер в "Студио 5".
Клаудиуш Баран (бандонеон) и музикантите от Quarto Quartet участват в проекта на асоциацията tango.bg и Полския културен институт в София.
Клаудиуш Баран е завършил Музикалната академия във Варшава и консерваторията "Пол Дюка" в Париж. Участва в престижни фестивали като "Варшавска есен", Форум "Лютославски" във Варшава, Фестивала на акордеонната музика в Крагуевац (Сърбия), "Баян и баянисти" в Москва, "Tango Festival y Mundial de Baile" в Буенос Айрес.
Като солист работи с оркестрите на повечето полски филхармонии, концертирал е с именити артисти, сред които Роби Лакатош, Иван Монигети, Юлиус Бергер, Константи Анджей Кулка, Томаш Щрал, Вадим Бродски. Баран е член и основател на групата Tangata Quintet (с която е номиниран два пъти за наградата "Фридерик"), на Machina del Tango и DesOrient.
Изнася концерти в Европа, Китай, Аржентина. През 2003 г. излиза първият му авторски албум "Астор Пиацола - Танго" със солови и камерни творби на композитора, отличен с "Фридерик" като най-добър албум с камерна музика.

Репертоарът на Клаудиуш Баран включва творби от барока до съвременната музика. Лауреат е на Първа награда от Националния конкурс за акордеон в Катовице и международните акордеонни конкурс в Кастелфидардо (Италия) и в Париж. Носител е на бронзов медал "Заслужил за културата Gloria Artis".

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени