Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пациентска организация може да поиска оставката на здравния министър

Снимка: БГНЕС

Федерация "Български пациентски форум" ще поиска оставката на министъра на здравеопазването Таня Андреева, ако в десетдневен срок не реши проблема с лекарствата на трансплантираните пациенти. 

Председателят на пациентския форум Иван Димитров каза, че пациентските организации настояват терапията на трансплантираните да се изписва от лекари специалисти, а не да се налага чрез административни решения.

Ще отидем пред Министерството на здравеопазването и ще поискаме оставката на министъра на здравеопазването, защото това означава, че тя тенденциозно издава смъртна присъда срещу тези хора.

Оригиналните и генеричните лекарства за трансплантираните са в една група в позитивния лекарствен списък и когато цената на даден продукт от групата бъде намалена, Здравната каса заплаща за него. По този начин пациентите са принудени да доплащат по 200-300 лева за лекарство:

И това, което се случва в момента, трансплантирани пациенти да обикалят цяла България, за да намерят хапчетата си, също е престъпление. Това нещо може да го контролира държавата, тя не желае да го прави, за да спести някакви средства.

Иван Димитров посочи, че вероятността да се отхвърли трансплантиран орган при смяна на терапията достига 68 процента. 

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков коментира, че се обсъжда разделянето в две групи на лекарствата за трансплантираните:

Това се обсъжда. Професор Славов води трансплантологията в министерството и се обсъжда разделянето в групи или отделянето по специален ред, но мисля, че още няма изработено решение.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна