Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прокуратурата в Асеновград разследва случая с отровата за мишки в детското мляко

| обновено на 11.03.14 в 18:05

Отрицателни са резултатите от кръвните проби на децата от асеновградската детска градина "Слънце", които бяха изследвани дали са погълнали отрова за мишки, съобщи кметът на града Емил Караиванов.

127 деца от асеновградската градина "Слънце" бяха през целия ден под лекарско наблюдение и профилактично им бяха правени промивки заради опасения, че са погълнали с прясното мляко за закуска отрова за мишки.  При нито едно от децата не са се проявили до момента  признаци на отравяне.  Всички те вече са по домовете си. По случая районната прокуратура в Асеновград е образувала досъдебно производство.

Сутринта, докато разсипвали млякото, възпитатели забелязали, че последните количества в съда са оцветени в синьо-сиво, а по-късно открили по черпака парче от таблетка, наподобяващо на кубчетата отрова за мишки, които са използвали в детската градина.

 Веднага на няколко институции е разпоредена проверка,  предприети са и мерки за профилактика на децата, обясни началникът на отдел "Епидемиология" към Районния център по здравеопазване в Пловдив Моника Троянчева.
 
 Беше решено, че е най-уместно на  местна почва в самата градина да започнат профилактичните мерки от колегите, които са на територията на Асеновград, което означава промивки, медицински въглен и антидот, който се препоръчва при конкретната отрова. Децата са добре и се надявам като бъдат под наблюдение от тези консултанти, да няма никакви проблеми, каза още Троянчева.
   
За изследване са взети и кръвни проби от децата. Резултатите ще станат известни утре.

От своя страна, директорът на Агенцията по безопасност на храните в Пловдив Иван Шиков подчерта , че по разпореждане на прокуратурата е иззето цялото количество мляко, за което се предполага , че е заразено, както и това , което се е намирало в склада.
 Инспектори са извършили и проверка  във фирмата - производител и доставчик на млякото, която установява, че
технологията на производството на млякото по никакъв начин не позволява да се стигне до такова контаминиране.

Иван Шиков допълни, че  е разпоредил почистване и дезинфекция на целия кухненски блок.

И утре сутринта, преди детската градина да отвори, мой инспектор ще присъства на отварянето и на приемането на кухненския блок преди да дойдат децата, допълни Шиков.

Кметът на  Асеновград Емил Караиванов подчерта, че след всички резултати и становища на експертите общината като собственик на детското заведение ще вземе необходимите мерки.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени