Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Непубликувани илюстрации на Вадим Лазаркевич в галерия-книжарница "София Прес"

Снимка: СБХ

Изложба с непоказвани творби на Вадим Лазаркевич (1895-1963) ще бъде открита на 18-и март в галерия-книжарница "София Прес". Експозицията представя непознати на широката публика творби на един от колосите в българската илюстрация и книжно оформление. В нея се отразява специалното отношение на художника към словото, неговата страст към четенето и познаването на литературната класика.

Акцент на предстоящата изложба, наред с илюстрации на библейска тематика, ще бъде цикъл от произведения, вдъхновени от "Фауст'' на Гьоте. Вечната тема за търсещия, неудовлетворения човек, която въвежда Гьоте чрез легендарния образ на д-р Фауст от XVI век, провокира и големия български илюстратор Вадим Лазаркевич да направи множество рисунки и монотипии, които не успява да публикува приживе. Творбите са създадени около 50-те и 60-те години на ХХ век и са предоставени от семейството на художника.

СнимкаВадим Лазаркевич е роден на 28.02.1895 г. в Белая Церков - Украйна, в семейството на потомствени дворяни от литовски произход и традиционна кариера на артилеристи. Вадим Лазаркевич завършва през 1913-а г. Втори кадетски корпус в Петербург, но се откъсва от военната кариера на рода. Постъпва в клас по художествена архитектура в Петербургската академия. През 1915-а г. е мобилизиран като запасен артилерийски офицер - поручик и командир на батарея. Воюва до 1920-а г. Между атаките рисува епизоди от войната и военния бит. По време на гражданската война Лазаркевич е в състава на Донската армия. С тази армия той попада през 1920-а г. в Крим, където след ожесточени сражения тя е изтласкана в морето. Части от армията се евакуират с кораб и отплават към Цариград и Галиполи. Там отказват да ги приемат. Лазаркевич се прехвърля на руски търговски кораб, който го закарва до Варна. Там също отказват да приемат бежанци и ги изпращат в Бургас. Предават оръжието си и под натиска на френските военни сили най-после се установяват в Поморие.

Блестящото начало на творческата кариера в България на Вадим Лазаркевич стартира със спечелване на конкурс за илюстрации на издателство “Паскалев”.

Оттогава поколения българи растат с творбите на художника върху страниците на родната и световната литература. Илюстрирането на литературни произведения заема ключово място в негово творчество. Издадени са над 500 илюстрирани от Лазаркевич книги за деца и възрастни. Умира в София през 1963-та година.

Творчеството на художника с литовско потекло Вадим Лазаркевич е познато и обичано от цяла България и независимо, че е роден в Украйна и учил в Русия, името му е така здраво свързано с българската културна традиция и “звучи” така български, че на човек му е твърде трудно да повярва във факта, че всъщност Лазаркевич не е българин.


Изложбата се организира с любезното съдействие на СБХ.

Откриването е на 18-и март 2014-а, от 18.00 часа.

Информацията е на Галерия-книжарница "София Прес".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени