Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал в парламента заради отлагането на законови промени

Снимка: БГНЕС
Ново отлагане на законодателни промени стана причина за словесни престрелки между депутатите от ГЕРБ и заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова. Поводът са  промените в Закона за движение по пътищата. Острата реакция на депутатите от ГЕРБ е заради постоянното отлагане на гласуването на закони в Народното събрание.

Депутатът Георги Андонов коментира, че тази практика вече се е превърнала в емблема на БСП: Вече може би 3-4 месеца вие постоянно отлагате гласуване на закони и това е поради елементарен факт за това, че нямате мнозинство в момента в зала. Колегите от ГЕРБ в момента са повече от колегите от БСП и ДПС и затова вие отлагате закона, защото не може да съберете народните представители. Искам да подложите закона на гласуване такъв, какъвто е нормалният правилник и нормалната процедура в Народното събрание.

В отговор Мая Манолова заяви, че председателят на парламента определя времето за обсъждане на всяка точка на дневния ред, както и един е часът, в който ще се извърши гласуването: Аз  разбирам, че по някакво изключение парламентарната група на ГЕРБ се е появила в пленарна зала, защото в края на вчерашното пленарно заседание тук присъстваха 12 души. Ако желанието ви да гласувате двата законопроекта е стимул и утре да дойдете в пълен състав на работа, мисля, че от това парламентът само ще спечели.

Депутатите от ГЕРБ започнаха да тропат с ръце и да скандират. Цецка Цачева се обърна от парламентарната трибуна към Мая Манолова: Не можете да владеете залата, госпожо Манолова. Това е резултат от грубото потъпкване на всякакви парламентарни правила в нашия правилник. На какво основание, госпожо Манолова, правите квалификации. Вземете се в ръце, за да може да продължи работата на днешното заседание. В противен случай, както сте го подкарали, не го карате към добро, госпожо Манолова.

Последва 30-минутна почивка след призива на депутата от БСП Страхил Ангелов: Дайте малко да се успокоиме. Мачът е утре, ще играем на националния стадион, не тука, недейте да крещите така.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна