Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ХІV Европейски музикален фестивал в София


В календара на събитията в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019-а година силен тласък ще даде започващият Европейски музикален фестивал, в който са предвидени 17 концерта в рамките на три месеца - от 12-и март до 12-и юни 2014-а г. Форумът е под патронажа на кмета на София Йорданка Фандъкова.


Това е 14-ото издание
на Европейския музикален фестивал, в което ние отново сме се опитали да направим интересна програма. Новото е, че сме включили една кръгла маса на 28-и май, която е посветена на нуждата от нова концертна зала в София, така че се радваме на партньорство в тази кръгла маса и със Столична община. Знаете, че София е кандидат за културна столица на Европа 2019-а година - ние определено знаем, че София има нужда от нова концертна зала и ако това сега не стане, няма да стане и занапред - заяви на пресконференция по повода Васил Димитров - президент на Европейския музикален фестивал.

Откриването ще бъде на 12-и март от 19.30 ч. в зала "България" с концерт на Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Лучано ди Мартино и солист - прочутия български цигулар Веско Пантелеев-Ешкенази - дългогодишен концертмайстор на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, обявен от критиката през 2008-а година за най-добрия симфоничен оркестър в света.

В концерта ще участва и ученичката в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - цигуларката Слава Атанасова, която получи тази възможност като награда по време на конкурса "Млади виртуози" 2013 от агенция "Кантус фирмус" - организатор на фестивала.

Изключително ми е приятно, че в концерта, в който аз ще свиря в сряда вечерта, ще свири и толкова голям български талант, който наистина заслужава да бъде показан на българската публика.(...) Фактът, че го има този фестивал и продължава да го има и в този момент в България, ни поставя на предни позиции в Европа. - сподели Веско Пантелеев-Ешкенази и припомни, че Испанска симфония от Лало е изпълнявал на българска сцена, когато е бил на 18 или 19 години.

На пресконференцията беше дискутиран и проблемът за недостойното заплащане на музикантския труд в България, както и за трудния достъп на много от концертиращите солисти и оркестри до сцената на зала "България", наемът за която не е по силите на много от тях.

Ние имаме няколко общински оркестъра. Достъпът им до зала "България" е труден. Столична община е изключена от всякакви преференции, плащаме си, общо взето, като компания и това понякога, особено за по-малките ни оркестри, е непосилно. Освен изграждането на втора зала, защото една просто не стига, стои и въпросът за достъпа до основна зала, която в момента всички искаме да ползваме - зала "България". Ние подготвихме едно голямо писмо от Столична община до Министерството на културата - крайно време е за промяна на този модел, защото той в момента вместо да помага, той притиска, ограничава възможностите за класическа симфонична музика в София. Това не е справедливо! - е становището на д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет по културата.

Чуйте подробен репортаж от пресконференцията за Европейския музикален фестивал в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна