Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Редица нарушения показа одит на археологическия институт на БАН

Снимка: БГНЕС

Наеми на частни автомобили по договори със самия себе си и със свои служители е сключвал ръководителят на Националния археологически институт с музей при БАН, показа одит на Сметната палата. Общият размер на сумата е повече от 73 хиляди лева.

Одиторите на Сметната палата съобщиха за редица нарушения по Закона за обществените поръчки, за свързаност на лицата и за конфликт на интереси. Красимир Димитров от Палатата посочи за пример нарушенията в Националния археологически институт:

Съгласно вътрешни правила е създадена предпоставка за средства за наем на лични автомобили, които са на хората, които участват в някакви командировки, свързани с дейността на института. И в тази връзка ние видяхме, че за периода на одита, който е двегодишен са похарчени малко над 73 хиляди лева за наеми на автомобили, които са на служители на съответни институти. И при анализа на тези договори ние видяхме, че наемодателят предоставя на наемателя за временно и безвъзмездно ползване собствения си лек автомобил срещу дневен наем в размер на 30 лева, или общо размерът на наема за целия период на договора възлиза на 1350 лева. В качеството си на ръководител на организацията наема автомобил със себе си в качеството си на физическо лице.

Установени са още и просрочени вземания на БАН в размер на повече от 2 милиона лева за 2011-а и 2012-а година.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени