Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В търсене на спомени: 70 години от рождението на Стефан Мутафчиев

19
Стефан Мутафчиев
Снимка: Интернет
Първата среща на интернет мрежата със спомени за твореца
                                                                 

На 27 октомври се навършиха 70 години от рождението на композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев /1942-1997/. Седмица преди това пръстите ми нетърпеливо тракаха по клавиатурата в търсене на информация за твореца. Вписвайки името му в най-голямата интернет търсачка с изненада установих, че резулататите се крепят на: икономичен пакет биографични данни; информация за няколко издадени CD-та с негова музика (пестеливо описани); информация за плочата “Дълъг път” от 1987г. в сътрудничество с кавалджията Теодосий Спасов; ... и десетки препратки към актьора Христо Мутафчиев (!?).

Крайно недостатъчно, недопустимо и неприемливо отношение към музикант с огромен принос за българската музикална култура.

И така поставяме началото...

Биографични данни за Стефан Мутафчиев може да откриете тук и тук. По-любопитен обаче бях да узная какви спомени пазят за Стефан Мутафчиев приятели, колеги и студенти. Всеки от тях е различна гледна точка към личността и делото на Стефан Мутафчиев. Разбира се, това е една много малка част от историята на/за музиканта, която трябва да бъде вписана в глобалната мрежа.Проф. Николай Стойков
(композитор и педагог ) е единственият жив творец от плодоносния триумвират Кирил Дженев/Николай Стойков/Стефан Мутафчиев, създатели през 1974г.  Ансамбъл Тракия.

Доц. Иван Делирадев
е бил сред близките близките приятели и колеги на Стефан Мутафчиев. За часовете прекарани във беседи за музиката, за различните гледни точки и пораждащите се понякога творчески спорове, словоохотливо си спомня доц. Делирадев.

Проф. Василка Спасова
е уважаван диригент и преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в гр. Пловдив. Диригент на Академичния народен хор в периода 1981г.- 2004г. В записа проф. Спасова говори за познанството си и работата със Стефан Мутафчиев. Също и хвърля светлина  върху факта, че именно той е създател на Академичния народен хор при АМТИИ.

През 1986г. Рада Славинска (диригент) е назначена като млад корепетитор в Музикалната академия в Пловдив. Започва да работи именно със Стефан Мутафчиев.  Последните 11 години от живота на Мутафчиев тя е единствения пряк наблюдател в работата му със студентите.

Всички ще се съгласим, че е уникален звуковият спомен увековечен в плочата “Дълъг път” (Балкантон, 1987г.) на Теодосий Спасов и Стефан Мутафчиев. За работата по записите и за приятелството между двамата творци си спомня прочутия кавалджия.

Сашка Ченкова
е уважаван педагог в сферата на българската народна музика, понастоящем преподавател в НУФИ "Филип Кутев", гр. Котел и Шуменски университет  “Епископ Константин Преславски”. Г-жа Сашка Ченкова е била сред студентите в класа по дирижиране на доц. Стефан Мутафчиев в Музикалната академия в гр. Пловдив.

Златка Стефанова
е хормайстор в Ансамбъл Тракия. Първите професионални крачки в хоровото изкуство прави благодарение на работата си с композитора, диригент и педагог Стефан Мутафчиев. Работила е 20 години като хорист под негово диригентство. Била е и сред студентите му по дирижиране в Музикалната академия в Пловдив. 
                                                             
Използвана музика от Стефан Мутафчиев:


Казаци" - изп. АНТП Тракия

"Фимийко" - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

"Стоян на механа отива", "Пролетни песни" - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. доц. д-р Костадин Бураджиев, Документален запис от 13.11.2010г., Камерната зала „България”, София

Листни са, горо” - изп. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. проф. Василка Спасова

Седи мома” - изп. АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

Ой, шопе, шопе” - АНТП Тракия, дир. Стефан Мутафчиев

Седнало е Гьоре” - АНТП Тракия, дир. Николай Мутафчиев

“Бавна мелодия” - изп. Теодосий Спасов, съпр ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев
Ботьо на Плевен отиде” - изп. Теодосий Спасов, съпр. Академичен народен хор при АМТИИ - Пловдив, дир. Стефан Мутафчиев
Старо добруджанско хоро” - изп. Теодосий Спасов, съпр.ОНМ БНР, дир. Стефан Мутафчиев 

Шест песни от Варненско”- изп. АНТП Тракия, дир.Николай Мутафчиев

Севдим Кальо” – изп. АНТП Тракия, дир. Димитър Христов 
 

"Секой фали" - изп. АНТП Тракия

"Брала мома ружа цвете" - изп. Ансамбъла за народни песни при Комитета за радио и телевизия

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от