Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Готвят се промени в Закона за местните данъци и такси, за да се подобри събираемостта

пари
Снимка: РАДИО ВИДИН

Министерството на финансите подготвя промени в Закона за местните данъци и такси, за да подобри събираемостта и да предотврати измамите при регистрацията на леки автомобили, както и при сделките с имоти. Това съобщи заместник-министър Людмила Петкова по време на кръгла маса, посветена на борбата с данъчните измами и корупцията. Според експертите-икономисти годишно бюджетът е ощетяван с между три и четири милиарда лева.

Корупцията и сивият сектор са проводниците на данъчните измами, казват икономистите и бизнесът. Също и неефективността на данъчната администрация, смята Божидар Данев от Българска стопанска камара.

Аз не знам каква е причината данъчните да спят. Или ги приспиват, или не желаят да се събудят. Но безспорно измамите са национален спорт. Аз иначе не мога да си обясня да има този срив в данъчните приходи при ръст на икономиката с 29 на сто през последните 5 години. Огромна част от българската икономика е в сивия сектор. Има просмукване на връзките, които определят разпределянето на средства по тайни, скрити канали. Големите фирми прехвърлят дейността на по-малки предприятия и не се интересуват оттам нататък какви са техните отношения с бюджета, обясни Данев.

Най-големите загуби за бюджета от ДДС и от акцизи носят тютюневите изделия и енергийните продукти, посочи заместник финансовият министър Людмила Петкова. За да се ограничат измамите, министерството подготвя изменения в Закона за акцизите и данъчните складове и в Закона за местните данъци и такси.

Има и укриване на данък върху недвижими имоти, на пътен данък. Ще бъдат въведени мерки за обмен на информация, за да може да се сравнява тези лица, които са си регистрирали автомобилите в КАТ, дали плащат данъци. Също обмисляме мерки, които да предотвратят укриването, декларирането на новопостроени или новопридобити имоти, а от друга страна да подпомогнем самите общини при събирането на данъците, каза Петкова.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна