Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ямболският районен съд даде ход на делото за взривовете край "Петолъчката"

| обновено на 24.03.14 в 18:34
Снимка: Цветан Петков
В Ямбол продължава делото за взрива край пътен възел "Петолъчката". При експлозията в склад за съхранение и утилизация на боеприпаси на 5-и юни 2012-а година загинаха трима работници и осем бяха ранени.

Допълнителни искания към експертизите отложиха днешното им представяне. Районните магистрати решиха изслушването за оценката на засегнатите земеделски земи да е в сряда. Тогава се очаква да бъдат представени и техническата и криминалистичната експертиза, която според адвокат Ивета Анадолска е изключително важна. Тя всъщност ще установи каква е причината за взрива и дали това е бойната част, която е посочена в обвинителния акт.

Днес стана ясно и че комплексната експертиза ще трябва да се извърши отново, тъй като част от вещите лица са били в конфликт на интереси. Искането и назначаването на нови експертизи ще забавят съдебния процес. Трябва да бъдат привлечени три нови вещи лица, тъй като се оказа, че извършилите комплексната експертиза са били в конфликт на интереси. От страна на защитата е поискана и криминалистична експертиза, тъй като точно чрез нея ще се установи каква бойна част е била взривена и е предизвикала експлозията, обясни адвокат Ивета Анадолска:

Тази така наречена "сива бойна част" е снимана от един работник. Какво е гръмнало се установява от тази снимка и какво е написано на бойната част ще се установи от тази криминалистична експертиза и едва след това техническата може да каже дали това е бойната част, която фигурира в обвинителния акт.

Съпругата на загиналия при взрива Станимир Костов Ирен Костова не скри притеснението си за изхода на процеса:

Просто не мога да разбера как в България няма един човек, който да не е свързан дали с Министерство на отбраната, дали с фирмите, и който да може да каже защо гръмнаха горе и трима човека си отидоха от този свят.


Обвиняеми по делото са собственикът на фирмата Десислав Делев и началникът на производството Иван Пеев. Те са обвинени, че не са спазени изискванията за работа с взривни вещества и така се е стигнало до експлозията. Делото се гледа при закрити врата, заради риска от разгласяване на държавна тайна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени