Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маргарита Златарева беше избрана за заместник-председател на ЦИК

БСП ще сезира Конституционния съд за действията на президента

| обновено на 26.03.14 в 11:47
Снимка: БГНЕС

Народното събрание избра Маргарита Златарева за заместник-председател на ЦИК. Кандидатурата й подкрепиха ГЕРБ, ДПС и един независим народен представител. В подкрепа на Златарева гласуваха 104-ма депутати. Парламентарните групи на БСП и "Атака" не участваха в гласуването.

Предложението Народното събрание да започне дебати за поста на заместник-председател на Централната избирателна комисия беше направено от Цецка Цачева. Тя заяви, че са водени от мотива да има легитимност на избраната ЦИК, тъй като до момента числеността на комисията по закон не е спазена: За да се излезне от този батак на новия Изборен кодекс следва втора много важна крачка - да бъдат съобразени пропорциите между различните парламентарни групи, така, както българският избирател ги е посочил. Очакваме от "Коалиция за България" да внесете законопроект за изменение на Изборния кодекс.

Лидерът на БСП Сергей Станишев мотивира решението да не участват в гласуването с това, че е изкуствено създаден казус от президента, който открито нарушил закона: Ясно е, че президентът наруши закона, наруши по този начин и Конституцията на Репбулика България. Искам да ви информирам, че парламентарната група на Коалиция за България ще инициира разговори с други парламентарни сили за отправяне на питане до Конституционния съд, жалба за действията на президента Плевнелиев. Добре е да се припомни, че парламентарната група на ГЕРБ не подкрепи кандидатите на останалите групи за ръководство на Централната избирателна комисия. Така ли беше? Мислите, че това ще ви реши проблемите. Няма да ги реши, господин Борисов.

Депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева посъветва левицата: Вникнете и във вчерашната декларация на господин Местан, който коректно заяви тук, пред тази зала, че има дълбока диспропорция в изборните правила, че това е един сбъркан кодекс и няма заради уйдурмата на Мая Манолова да страда цялата държава. Не ви е виновен президента. Ние не сме си свършили работата.

Не ние сме по уйдурмите, а вашият лидер, реагира на казаното от Цачева Сергей Станишев.

ДПС подкрепи предложението на ГЕРБ. Йордан Цонев не отрече, че новият Изборен кодекс е заложил проблема в Централната избирателна комисия: Какъв беше проблемът Народното събрание да определи освен ръководството на ЦИК, и членовете на ЦИК на базата на квотен принцип, съобразно представителството в това Народно събрание ,защото това е гласът на суверена. И тогава нямаше да стигнем до това президентът да преиначава, както си иска той, както казва той, за въздава справедливост.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че Сергей Станишев напада президента по повод разпределението на мандатите в ЦИК, за да защити неработещия Изборен кодекс на Мая Манолова: Дупнишката юридическа школа се провали. На нас ни е все тази - като нямаме председател, какъв ще имаме. Законното право е на партията победител да има председател. И сега Станишев в изказването си каза, че "Атака", ДПС и БСП са си гласували цялото ръководство на ЦИК, а не са подкрепили ГЕРБ. Без "Атака" те няма как да си го гласуват. А "Атака", ДПС и БСП си разделиха постовете в ЦИК, ама нямали коалиция. Господин Местан е по-грамотен човек и вижда, че това, което е направила Мая Манолова, един ден ще му се смеят поколенията, че е участвал в този пасквил, написан от нея. Просто не иска да бъде ангажиран, разбира се, по неговия си начин, че се жертва, че не са преяли с власт, само че единствената жертва е ГЕРБ.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна