Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Асен Василев: Енергетиката не се тресе заради ЕРП-тата, а заради недалновидни решения

Снимка: БГНЕС

НЕК е сезирала прокуратурата за прихващане на сумите, които дължат ЕРП-тата. Експерти поискаха създаването на енергиен борд. Асен Василев, министър на енергетиката по време на служебното правителство на Марин Райков, обясни,че е необходим такъв борд и припомни, че по време на правителството, в което той е участвал, е имало такава форма на обмен на мнения. 

От гледна точка на мен, като министър, имаше огромна полза, защото това беше начин да се чуят мненията на всички заинтересовани страни по тежките проблеми, да се постави добра и точна диагноза, с участието на всички от системата плюс ЕК и Световната банка. Формата на Обществения съвет беше удачен вариант. В момента в електроенергетиката 65 процента от електричеството, което се произвежда и продава, става по регулирани цени. Докато ние нямаме напълно свободен пазар, ДКЕВР ще играе активна роля на пазара. Законово е обусловено комисията да бъде независима институция, дали се държи като такава, зависи от хората там. 

Секторът не се тресе заради ЕРП-тата. Секторът се тресе заради едни недалновидни решения, направени през юни миналата година. Всички експерти знаеха, че са заложени бомби, които ще гръмнат. Това беше, например, намаляването с 25 процента на прогнозата за добиване на зелено електричество. Това, че сменихме прогнозата, не означава, че се намали енергията. В системата липсват едни 350 милиона и трябва да ги вземе от някъде. 

Чуйте мнението от звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Най-четени