Eмисия новини
от 14.00 часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

ЕК иска обяснения от България заради законови промени, засягащи "Южен поток"

Снимка: Архив

Европейската комисия поиска обяснения от България за готвените промени в енергийния закон, които имат за цел да изключат българската част от "Южен поток" от обсега на европейското законодателство. По този повод вече е изпратено специално писмо до българските власти, научи "Хоризонт".

Става дума за приетите вече от ресорната парламентарна комисия изменения в Закона за енергетиката, предложени от двама депутати от левицата. Те предвиждат промяна на дефиницията за "междусистемен газопровод", така че "Южен поток" в българската му част да бъде разглеждан като интерконектор. Това би го изключило от обхвата на 3-ия европейски енергиен пакет и би отменило задължението тръбата да бъде използвана не само от "Газпром", но и от други доставчици.

Говорител на Европейската комисия съобщи, че тя е била информирана за готвените законови промени и е обезпокоена дали те съответстват на европейското законодателство. Затова комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер е изпратил писмо до българския министър на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, в което иска изясняване на плановете на управляващите.

От Еврокомисията уточниха, че това писмо не е част от правна процедура срещу България – тъй като въпросните проблемни текстове все още не са част от българското законодателство – и че на този етап комисията само задава въпроси.

В края на миналата година България официално упълномощи Европейската комисия да води преговорите с Русия за промени в междуправителственото споразумение за "Южен поток", които да изчистят несъответствията му с европейското законодателство.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.