Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Крайната десница постигна исторически успех на местните избори във Франция

| обновено на 31.03.14 в 13:31
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Френските социалисти претърпяха поражение на втория тур на местните избори, които отбелязаха и историческо издигане на крайната десница и безпрецедентно ниска избирателна активност. Промените във френското правителство са неизбежни според всички политически сили.

Този вот е поражение за правителството и за мнозинството, заяви френският премиер Жан-Марк Еро, намеквайки за оставка и промени в кабинета след вчерашната съкрушителна загуба на социалистите на втория тур на общинските избори. Управляващото мнозинство загуби в редица градове, включително символични за левицата.

Около 155 града преминеха в ръцете на десния Съюз за народно движение, който отбеляза първата си победа след отпадането от властта през 2012-а г. Очаква се президентът Франсоа Оланд да даде своята реакция в телевизионно изявление, както твърдят фигури от левицата.

Изключение в общата картина е Париж, където социалистката Ан Идалго спечели убедително втория тур и стана първата жена кмет на френската столица.

15 френски града ще имат кметове от крайнодесния Национален фронт. Неговите лидери гледат на историческия си пробив като на трамплин към европейските избори и разклащане на съществуващата система, както се изрази председателката на партията Марин льо Пен


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна