Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Авторите на плана "Ран-Ът": Ако препоръките ни бяха въведени навреме, болезненият период щеше да е много по-кратък

Снимка: БГНЕС


За съжаление, много от нещата, които препоръчахме през 1990-1991-а година, изобщо не бяха приложени в този период. Ако препоръките ни бяха въведени в момента, в който ги предложихме, целият болезнен период щеше да е много по-кратък.  Това казва в предаването "Хоризонт до обед" един от авторите на плана "Ран-Ът" Ричард Ран. Той припомни, че още тогава е препоръчал въвеждането на валутния борд, което не беше направено и последва голяма криза, след което валутният борд беше въведен чак през 1997-а година.

Не се чувствахме употребени и експлоатирани. В началото бяхме поканени от премиера Луканов, след това от следващите правителства, но със сигурност ситуацията в България преди 20 години беше много различна от днешната. Със сигурност социалистическият строй беше разрушен, той се провали, но не съществуваше консенсус между политическите сили в каква посока трябва да се тръгне. В България ситуацията беше хаос, не съществуваше обединение между опозицията, много различни гледни точки и слаби правителства.

Съавторът на плана Роналд Ът добави: Направихме всичко възможно да се придържаме извън политическите сили и да направим един честен, открит и прозрачен план. Искахме да предоставим достъп и на двете страни – и на опозицията, и на ръководството, и по никакъв начин не бих казал, че правителството на Луканов или следващото са се опитвали да ни казват по какъв начин да работим. Ние бяхме абсолютно свободни да говорим с когото си искаме. В един момент бяхме изненадани да научим и видим, че и от двете страни ни обвиняват.

Правителството на Луканов не се задържа на власт много дълго. След като се връщахме в България, след като този план беше издаден, работихме с правителството на СДС и ситуацията беше подобна на тази с валутния борд – отне им 7 години, за да достигнат до тези идеи, като това беше и в следствие и резултат от токсичната политическа среда в този момент в България. Вие изгубихте 7 много ценни години, за да поемете в посоката на приватизация.

Категорично няма никакви тайни глави на доклада, никакви частни споразумения, изтъкнаха авторите на документа и добавиха: Ние предлагахме традиционни препоръки. Мисля, че при вас изобщо нямаше този ефект на шокова терапия. Ако вие бяхте последвали модела, който се приложи в Естония и Полша – на истинска шокова терапия, щяхте да се справите по-добре с тази ситуация. Световната банка е давала много лоши съвети и препоръки на доста европейски страни. Бих заявил, че тя по-скоро насърчава едно назадничаво икономическо развитие.

При вас имаше шокова терапия, но това по-скоро беше рана, която вие сами си нанесохте и тя не ви помогна да се справите по-бързо със ситуацията.

При върховенството на закона беше най-голямото ни разочарование.

Плоският данък беше едно много мъдро решение. Вие в момента се намирате в една много конкурентоспособна позиция, смятат специалистите и добавиха: Така и не разбрахме къде отидоха парите на старата българска държава преди 89-а година. Те вече не бяха тук, когато ние пристигнахме.

Двамата не искат да критикуват МВФ за действията в Украйна, но не са съгласни с подхода на институцията.

Икономистът Петър Ганев обясни повода за посещението на Ран и Ът: Поводът Ричард Ран и Роналд Ът да са в България е представянето на книгата и филма. Това е филм, който разказва какво се случи в началото на прехода, каква е историята около т. нар. план "Ран-Ът" и разбива митовете, които витаят около този план. А защо сега – може би сега повече от всякога е важно ситуацията, в която се намираме – икономическа и политическа, да разберем какво се случи по време на прехода, кое направи така, че някои неща да не се получат и кое направи така, че някои неща да се получат. Основното е, че този план така и не е приложен. Това, което излиза и от филма, и от плана, и от целия преход е, че когато правиш реформи, нещата се получават, както когато въведеш валутния борд, парите са ти стабилни, а когато не ги правиш, както първите 6-7 години на прехода, стигаш до много сериозни проблеми, хиперинфлацията е един от тях.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени