Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обсъждат се нови форми на икономическо сътрудничество с Виетнам

Пламен Орешарски във Виетнам
Снимка: БГНЕС

Виетнамски фирми искат да купуват българска земя и да внедряват високо-технологични производства у нас. От своя страна български бизнесмени са готови да инвестират в смесени предприятия във Виетнам с цел да стъпят на пазарите в региона. Това стана ясно по време на двустранния бизнес форум, който се проведе в четвъртия по големина виетнамски град Да Нанг. 

Евгени Иванов, директор на Агенцията за насърчаване на инвестициите, смята, че има пресечна точка между българския и виетнамския бизнес, а стокообменът от 69 милиона долара годишно е твърде недостатъчен на фона на 90-милионния пазар тук. България е атрактивна с конкурентните си предимства, има заявен интерес за покупка на българска земя.

Става въпрос за инвестиционни намерения на виетнамски инвеститори в България по посока на закупуване на земи. Интересът на българския бизнес е да предостави продукта, който той предлага.

Премиерът Пламен Орешарски също е оптимист за създаването на смесени предприятия:

Особено в сферата на производството на цигари и тютюневи изделия, на химическата промишленост, фармацевтиката и други. Евтината работна ръка тук е предпоставка да се инвестира. Факт е, че известна наша текстилна фабрика има производство тук и е наела 750 работници. 

Според Олег Маринов, търговски представител на България в Хо Ши Мин:

Много български фирми търсят виетнамски партньори с тях съвместно да изградят заводи. Продукцията да се предлага както на виетнамския пазар, така и в трети страни от региона. Свободните икономически зони във Варна и Бургас са интересни като възможност тукашната продукция да стъпи на европейския пазар. Има пробив на наша габровска фирма за кранове, която прави индивидуални проекти за нуждите на конкретни предприятия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна