Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светла Бъчварова: Промените в Закона за земеделските земи ще бъдат подкрепени отново от депутатите

Снимка: БГНЕС
Президентът Росен Плевнелиев върна за ново обсъждане в парламента част от промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. В мотивите се посочва, че в противоречие с Конституцията, приетите промени въвеждат забрана за българските граждани да си купят земеделска земя, ако не са пребивавали 5 години на територията на страната, което ще лиши над 2 милиона българи зад граница от възможността да могат да придобиват право на собственост. Държавният глава смята, че не бива да бъдат приемани норми, които позволяват противоречиво тълкуване и допускат чужденци от трети държави след 5-годишно пребиваване да придобиват земеделски земи. В мотивите се посочва още, че приетите разпоредби представляват по същество едностранно ограничение на две от свободите във вътрешния пазар - правото на установяване и свободното движение на капитали в ЕС.

Налагането на вето от страна на президента е поредно действие. Без дори да има вникване в ситуацията, която характеризира българското земеделие и пазара на земеделски земи, се правят глобални изводи, които не помагат на никого, а най-малко на президента като обединител на нацията, коментира в предаването „12+3“ председателят на Комисията по земеделие в Народното събрание Светла Бъчварова.

Тя уточни, че законът дава възможност земя да придобиват граждани на ЕС и на държави, с които България има двустранни споразумения. За останалите има текст в закона, който предвижда абсолютната забрана на юридически лица да закупуват земя, включително и офшорни компании.

Има достатъчно негативни практики по отношение на купуването на земеделска земя. През 2010 година същият този президент като министър в правителството на ГЕРБ можеше да направи анализ и да променят в договора за присъединяване към ЕС изискването за покупка на земеделска земя. Факт е, че българската земя се владее от фирми, които не работят в България. Освен това тази земя се дава под наем и не се обработва, каза още Бъчварова.

По-рано днес председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, по време на национална кръгла маса в Ямбол, посветена на проблемите в горския сектор, заяви че ще дойде ден, в който на една заместник-министърка ще й се наложи да обяснява какво е 19 и 45: 19 и 45 не е година, може би много хора се чудят какво е, но аз знам какво е и ще дойде време всички да разберат. Ще кажа само, че 19 и 45 не е час, 19 е дата и 6-те горски шефове знаят какво трябва да направят на 19-о число, знаят и колко да донесат.

На казаното от Борисов Светла Бъчварова заяви: Това са поредните спекулации, които се хвърлят в публичното пространство, без зад думите да стои каквато и да било сериозна мотивация, освен да се атакува правителството.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна