Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

Бум от кандидат-пенсионери отчита Националният осигурителен институт за първите три месеца на годината. Причината е замразяването на пенсионната реформа и неяснотата дали от догодина увеличението на възрастта и стажа за пенсия отново ще започне. Огромният наплив ще доведе до почти двойно увеличение и на новите пенсии. Ако тенденцията се запази до края на годината, броят на новите пенсионери ще набъбне до 36 хиляди - два пъти спрямо планираното. Това ще отвори дефицит от близо 70 милиона лева в пенсионния фонд, съобщава Труд.

Национален регистър на лекарски грешки - лични и системни, ще прави Българският лекарски съюз. Той обаче няма да е публичен, а ще е достъпен само за доктори, обявява за Преса председателят на съюза д-р Цветан Райчинов. Очаква се регистърът да заработи от следващата година.

Хиляди българи, вбесени от пътния хаос по Хемус и Тракия, днес ще опитат да празнуват Великден. На магистралата за Варна тапата беше 12 километра, за Буграс - 15, посочва 24 Часа в статия, озаглавена "2 часа се пътува между два тунела на Витиня".

Религията играе положителна роля за страната ни. Така мислят 56% от хората у нас, като в Източна Европа този дял е средно 54 на сто. Само 12% са на противоположното мнение. В Западна Европа хората вярват по-малко на църквата и вероизповеданията въобще. В шест държави от този регион негативните оценки превишават позитивните, пише Монитор като цитира проучване на Галъп.

Трябва да се стараем да осъзнаем дълбоко смисъла на Великден, значението на събитието, което промени историята на целия свят - възкресението Христово. Това. . . ни връща отново към вечния живот, към онова първоначално блажено състояние, която сме имали в общуването в Бога, казва в интервю за Телеграф Неврокопският митрополит Серафим.

Софиянци могат да си отдъхнат, че тази година няма да бъдат притеснявани от нагли търговци на църковни свещи, които всячески се опитват да им пробутат стоката си в навечерието на Великден. Столичният инспекторат и служители на Общинска полиция и СДВР тръгват на лов за незаконна амбулантна търговия със свещи. Проверките ще текат тази нощ, посочва Новинар.

Агнешкото месо поскъпва тройно докато стигне от обора до магазина. Цената, на която търговците изкупуват агнетата е 4 лева и 80 стотинки за килограм живо тегло, а във веригите месото се продава за 14-16 лева, посочва Стандарт като цитира Бойко Синапов от Съюза на животновъдите. Основният проблем, от който се оплакват фермерите е, че нямат право законно да продават стоката си на крайни потребители.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна