Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Случаен арест е вдъхновил Борис Байков да направи филма "Власт"


Влиянието на властта върху човека изследва нов руско-български късометражен филм, който е поредната премиера на "Кинематограф" . Продукцията "Власт" се ражда след престой в ареста на режисьора и сценарист Борис Байков.

Продукцията ще бъде представена днес в Studio 5. Пред "Хоризонт" Юлиан Спасов от "Кинематограф" сподели, че случаен арест е вдъхновил режисьора: .

Той учи в Москва. Прибира се една вечер и минава покрай митинг, предполагаемо - на националисти, носи шапка с т.нар. "растафарски шапки", които се асоциират с една друга прослойка на обществото. Спират го полицаи, качват го в един бус. Вътре има още някакви хора. Абсолютно нито един от тях няма вид на проблемен човек, а бусът е за хора, които са арестувани. В момента, в който качват 12-ия човек, шофьорът казва: "Дванадесет са, можем да тръгваме" . И всъщност, той осъзнава в този момент, че няма никакво значение причината, поради която е прибран. Всичко е въпрос на квота. Има квота, пусната от руското вътрешно министерство, че на митинги трябва да има затворени 12 души. Той се оказва в неподходящото място, в неподходящия момент. И това го вдъхновява да направи късометражен филм. 

След необяснимия си арест Байков се замисля какво би било, ако принципът на случаен избор на хора се прилага и при други ситуации и така се заражда първоначално идеята за "Власт". Лентата разказва историята на младия Антон, който изневиделица е награден с висок държавен орден без ясна причина за това.

Филмът показва различните реалности на хората, гражданите, цивилните и хората, които живеят зад държавния апарат, сподели Спасов. Той заяви, че целта на "Кинематограф" е да популяризира късометражното кино, което сега живее основно по фестивалите. Много късометражни филми са създадени от хора, които не са обучавани в правенето на кино и често резултатите са очарователни, сподели той. Интернет е среда, а не сцена и затова "Кинематограф" и прожекциите, които организира всеки понеделник, имат своето място, допълни Спасов.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!