Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Симов: Не може с една заповед да се отменя правото на неприкосновена частна собственост

Снимка: БГНЕС

Всички 14 кандидати на „Зелените“ за евродепутати знаят по два езика и имат по две висши образования. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ председателят на партия „Зелените“ Валентин Симов. Едно от предложенията на "Зелените" е да бъде намалена площта на защитените територии по „Натура 2000“:

Мисля, че такава практика е имало един-единствен път в Европейския съюз. Една от Прибалтийските държави ми се струва, ако не бъркам, е поискала подобно преразглеждане, но то е било отхвърлено. От друга страна, аз искам да се произнесе ясно държавата и в лицето на Конституционния съд, коя е по-висшата форма - ако по-висшата форма е опазването на природата, тогава 1 200 000 български граждани, за които на никой не му пука за техните земи - над 700 000 парцела са попаднали вътре, държавата трябва да каже какво да прави. Не може с една заповед да се отменя правото по Конституция, в която пише, че частната собственост е неприкосновена.

Симов заяви, че в момента българските евродепутати не говорят за България и ако това не се промени, може би трябва да се помисли за излизане от ЕС.

Цялото интервю можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна