Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международен ден на танца в Русенската опера

БНР Новини
3
Веса Тонова и Емил Йорданов в балета „Дон Кихот” от Минкус
Снимка: ruseopera.com

На 29 април, от 19 часа в залата на Русенската опера, балетната трупа на театъра ще отбележи Международния ден на танца с танцова гала вечер със звездите на Националния балет Веса Тонова, Марта Петкова, Емил Йорданов и специалното участие на Силвия Томова. На сцената на Русенската опера ще се изявят още солистите Милен Харалампиев, Стоян Фъртунов и Антон Иванов, кордебалета на Държавна опера-Русе и младите възпитаници на балетния клас на НУИ „Проф. Веселин Стоянов”,  децата на Танцово студио „Фрийдъм” и талантите на Русенската формация за модерен балет „Мираж”.
В първата част на концерта ученици от първи до 11-и клас – специалност „Класически танц” към НУИ „Проф. Веселин Стоянов”, Русе, ще представят спектакъла за малки и пораснали деца „Пипи дългото чорапче” по романа на Астрид Линдгрен, хореография и режисура на Деница Анчева. Малките артисти от танцово студио „Фрийдъм” ще изпълнят два танца: „Разболяване” и „Русалии”. Танците, спечелили редица престижни призове в множество национални и световни първенства, са част от последния танцов спектакъл на студиото и са фрагмент от миниатюрата „Русалии” (стар български обред). Младите таланти на формация за модерен балет „Мираж” – носители на индивидуални и групови награди от редица престижни танцови конкурси, ще представят два танца Everything's okay и „Събуждането със слънцето” по хореография на Наталия Томова и Росица Терзийска.
Във втората част на концерта предстои вълшебна среща с изкуството на звездите на Националния балет Веса Тонова, Марта Петкова и Емил Йорданов. Те ще изпълнят вариации и дуети от балетите „Баядерка” на Лудвиг Минкус, „Кармен сюита” на Бизе-Шчедрин, „Ху кеърс” по музика на Джордж Гершуин и хореография на Джордж Баланчин. Силвия Томова ще видим заедно с Милен Харалампиев в огнения дует на Мерцедес и Еспада от балета „Дон Кихот” на Минкус. Младият талантлив солист на Русенския балет Стоян Фъртунов ще танцува вариация на Базил от балета „Дон Кихот”, а Антон Иванов ще изпълни вариация от балета „Пламъците на Париж” от Борис Асафиев. Мариян Янков и Александър Марков ще поставят авторски хореографски номер с участието на солисти и кордебалет на Държавна опера - Русе.
Богатата програма от различни стилове ще зарадва почитателите на красивия танц и всички, които ще предпочетат залата на Русенската опера, за да поднесат своите празнични аплодисменти на танцьорите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени