Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София Лорен ще бъде почетен гост на фестивала в Кан

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Една от най-известните италиански актриси София Лорен ще бъде почетен гост на в секцията "Класически филми" на кинофестивала в
Кан, който ще отбележи раждането на италианския уестърн и 30-годишнината от "Златната палма" на Вим Вендерс за "Париж, щата Тексас", съобщиха организаторите.

22 филма и две документални ленти ще бъдат прожектирани в тази селекция и за първи път те ще бъдат изцяло дигитални, допълват организаторите.

София Лорен, която печели награда за женска роля през 1961-ва година и беше председател на журито през 1966-а година, е почетният гост на събитието. Тя ще присъства на прожекцията на филма "Човешкият глас", режисиран от сина й Едоардо Понти. Това е неговото завръщане в киното с адаптацията на "Човешкият глас" на французина Жан Кокто. Същата вечер ще бъде прожектирана и лентата "Брак по италиански" на Виторио Де Сика от 1964-а година.

79-годишната София Лорен е приела да води и майсторски клас, отбелязва БГНЕС. Вим Вендерс, който вече присъства в раздела "Особен поглед" със "Солта на земята", ще се завърне в "Кан Класикс" с реставрирано копие на "Париж, щата Тексас". Лентата спечели "Златна палма" през 1984-а година.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна