Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Айолов: "Южен поток" е единственият вариант за гарантирани доставки на газ

Снимка: БГНЕС
Проектът "Южен поток" е единствената възможност за България за гарантиране на сигурността на доставките на газ, заяви заместник-министърът на икономиката и енергетиката Иван Айолов по време на дебати в парламента на тема "Спирането на "Южен поток" - удар срещу България". 

Айолов бе категоричен, че след изграждането на "Южен поток" цената на природният газ за България ще бъде по-ниска от сегашната. В края на 2015-а година трябва да има газ на Пашадере. 
Заместник-министърът на енергетиката посочи, че първият приоритет на енергийната политика на Европейския съюз е сигурността на доставките, а "Южен поток" не е български, а европейски проект
За разлика от другите държави, които в тези моменти на атака, те се консолидират, ние се надпреварваме до Брюксел кой първи да издаде четата, като там се донасят общо взето категорично неверни неща. Много неверни неща се написаха и след срещата, която имахме с комисаря Йотингер, когато заяви, че Русия и "Газпром" са надеждни партньори на Европейския съюз и ние имаме намерение и в бъдеще да поддържаме добри взаимоотношения. България е най-застрашена при евентуално спиране на транзит или спиране на доставки на руски газ. За България друга алтернатива няма
Ако страната ни стане входна точка на газопровод, ще падне цената на газа за България, заяви в дискусията и депутатът от Коалиция за България Таско ЕрменковТой защити направените промени в Закона за енергетиката, които дефинират понятието "морски газопровод":
Не сме ударили никакъв нож в гърба на Украйна, защото потреблението на природен газ в Европа се очаква да се увеличи с между 20 и 30%. Диверсификацията на трасетата е елемент от повишаване на енергийната сигурност.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени