Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски съд подготвя дело срещу България за условията в затворите

Европейският съд по правата на човека в Страсбург подготвя ново, трето поред, пилотно дело срещу България за условията в затворите. Шест жалби на петима затворници са обединени в едно дело "Нешков и други срещу България“, което е знак, че съдът в Страсбург възнамерява да разгледа въпроса дали условията в българските затвори представляват системен проблем. 

Пред „Хоризонт“ Станимир Петров от Българския хелзинкски комитет подчерта, че без натиск няма да се започне с решаване на проблемите със затворите:
Ние сме доволни от това пилотно решение, на всъщност инициативата да бъде разработено такова решение. На този етап не виждаме перспектива страната да реши проблема без натиск отвън, тъй като от 15 години се говори, че такива проблеми има, никой не ги отрича проблемите, но стане ли въпрос за конкретното им решаване става ясно, че държавата е безсилна да се справи с проблема.
Петров обясни и предстоящата процедура:
На първо време държавата трябва да отговори, тъй като е зададен въпрос на българското правителство, дали изложените факти по тези шест жалби разкриват съществуването на системен проблем и дали това налага да се приложи процедура за приемане на пилотно решение. В момента, в който българското правителство отговори на Европейския съд, той ще реши дали да подготви такова пилотно решение и аз не знам в какъв срок, може би ще отнеме още година до налагането на решението на страната и оттам-нататък вече в самото решение ще бъде посочен и срок и конкретни условия, при които държавата трябва да изпълни условията, които са поставени в пилотното решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна