Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Окръжният съд в Кърджали ще се произнесе на 16 юни по делото за собствеността на Историческия музей

Административен съд Кърджали
Снимка: admcourt-kj.com

Окръжният съд в Кърджали ще се произнесе на 16 юни по делото за собствеността на Историческия музей в града. Искът е на Главното мюфтийство, което претендира за сградата и част от парцела.

Това е третото и последно заседание по това дело. На него бяха изслушани заключенията на вещите лица по назначените експертизи. Целта им бе да представят дали спорният парцел е същият, върху който е построен музеят, и какви преустройства са извършени на сградата през годините и от кого. Според юристите на Главното мюфтийство земята е дарена на общността от местен жител в началото на миналия век за строеж на религиозно училище. Според Васил Радев, юрисконсулт на областната администрация в Кърджали, вложените в имота пари са изцяло от държавата.

Комплексната съдебно-техническа и архитектурна експертиза установи значителни преустройства на сградата, която към момента на построяване и към днешна дата е значително видоизменена съобразно функциите й за музей. Има извършени реконструкции на дворното място, довели до значителното му благоустрояване, като тези средства са вложени изцяло от държавата. А за имотите има съставени актове за държавна собственост, те са публична държавна собственост и съгласно закона те не подлежат на реституция.

Двете страни по делото имат десетдневен срок да представят писмените си пледоарии, след което съдът ще излезе с решение.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна