Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин: Русия ще се отнесе с уважение към резултатите от предстоящите в Украйна президентски избори

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Русия ще се отнесе с уважение към резултатите от предстоящите в Украйна президентски избори и ще работи с новото ръководство на страната. Това заяви президентът Владимир Путин по време на Петербургския международен икономически форум.

Владимир Путин обвини новите власти в Киев, че сами са създали проблемите, които могат да поставят под съмнение легитимността на президентските избори. Това, според него, са държавният преврат, извършен със сила, отстраняването на Виктор Янукович, който и в момента е легитимен президент, както и гражданската война, обхванала част от страната. Въпреки това Владимир Путин смята предстоящите избори за правилно решение за нормализиране на ситуацията в Украйна: Ние също искаме най-накрая да настъпи успокоение на обстановката и затова с уважение ще се отнесем към избора на украинския народ. Искаме в Украйна да настъпи мир и да бъдат създадени условия за излизане на страната от кризата, защото сме заинтересовани на нашата западна граница да има ред и спокойствие, заяви руският президент.

Според Владимир Путин отговорност за драматичните събития в Украйна носят САЩ и ЕС, които подкрепиха държавния преврат, а сега винят Русия и се опитват да я наказват чрез санкции. Тези действия са не само несправедливи, но и незаконни, тъй като няма решение за подобни санкции от страна на Съвета за сигурност на ООН, смята руският президент. Путин дори заподозря САЩ, че с въвеждането на нови ограничения спрямо Русия се опитват да спечелят конкурентно предимство на европейския пазар.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!