Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки сигнали за нарушаване забраната за предизборна агитация са постъпили в деня за размисъл в ЦИК

| обновено на 24.05.14 в 18:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Няколко десетки сигнала за нарушаване забраната за предизборна агитация са постъпили в днешния ден за размисъл  в ЦИК. Жалбите са за неправомерно използване на обществения общински и държавен транспорт за разнасяне на агитационни материали и поставянето им на забранени места. Поне 10 са сигналите за получен SMS, с който водач на листа на коалиция им честити днешния празник.

За Ес Ем Ес-ите с честитка за 24 май, изпратени от Сдружение с нестопанска цел, е прието, че има нарушаване на забраната за агитация, въпреки че е имало и противното мнение, обясни говорителят Александър Андреев:

Противно становище, тъй като тези съобщения са изпратени от Сдружение с нестопанска цел, което е регистрирано и като наблюдател, съответно няма такъв призив. ЦИК прие, че следва по-широко да бъде тълкуван текста на Изборния кодекс и прие решение, че това представлява предизборна агетация.

Към момента не се налага да се приемат допълнителни указания към районните и секционни комисии, те са уведомени коя част от методическите указания, приети преди това, са били отменени от съда. Как точно да се отчитат преференциите при броенето ЦИК няма да указва.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени