Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

6 цяло и 9 по Рихтер е усредненият магнитуд на земетресението в Гърция

Снимка: БГНЕС

6 цяло и 9 по Рихтер е усредненият магнитуд на земетресението в Гърция. Това съобщи пред "Хоризонт" професор Емил Ботев от БАН.

Към този час можем да кажем, че усредненият магнитут по всички видове данни с геоложките добавки, така нареченият моментен магнитут е 6,9. Този ефект на увеличение на магнитуда е относително нормален за по-силните земетресения, където сеизмичната скала за оценка на магнитуда, тоест на енергията на земетресението по амплитудата на регистрираните, на различните видове регистрирани сеизмични вълни, се насища земетресението.

Как е било усетено земетресението в България?

Приема се за 6,9, което значи почти 7. В сравнение с пернишкото земетресение е над триста пъти по-голямо по енергия. Следователно веднага можем да кажем, че в близост до неговия епицентър, там където е разположен най-близкия град Александруполис, със сигурност има сериозни повреди в сградния фонд. На територията на България обаче най-близко разположения голям град е Кърджали, който е на 180 до 200 километра разстояние и там е усетено с интензивност на въздействието на повърхността по скалата, която измерва тези интензивности, които нямат нищо общо със скалата на Рихтер, тази скала се нарича Медведев-Шпонхойер-Карник. Тя е макросеизмична и по такъв начин оценява самата интензивност на въздействие на сътресяемостта на повърхността. Там е от четвърта-пета степен на въздействие в Кърджали. Естествено усетено е в Пловдив, грубо казано от четвърта степен. В София е от трета степен с елементи на четвърта. Имаме някои райони, които вследствие геоложката основа засилват въздействието и имаме елементи на четвърта степен в Софийско.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна