Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германците с по-висока активност от последните евроизбори

Снимка: europarl.europa.eu

25% от избирателите в Германия са гласували до 14 часа. Това е сравнително висока активност на фона на останалите държави-членки. Първите резултати ще станат ясни след затварянето и на последната изборна урна в 28-те държави в общността.

Избирателите в Германия се мобилизираха през последния час и вече се наблюдава доста висока активност. До 14 часа гласът си са дали 25% от избирателите, което с 5% повече от гласовете до този час, дадени на предните избори през 2009-а година. Вероятно една от причините за това активизиране сега е, че успоредно с изборите за Европейски парламент се провеждат и комунални избори в 10 германски провинции.

Германия е страната, която праща най-голямата група депутати в Европейския парламент - общо 96. За разлика от други години този път шанс за място в парламента имат и съвсем малки партии. Причина за това е отпадането на 3-процентовата бариера. Така на една партия сега са й необходими около 0,5 до 1 % от гласовете, за да прати свой депутат в Страсбург.

Днес лидерите на основните партии за последно призоваха германците да гласуват, като посланието на всички беше едно и също – "Отидете до урните, за да не давате шанс на екстремистки политически формации".

Специално в Германия не се очакват някакви големи изборни изненади. Очаква се обаче германците да пратят и евроскептици в Европарламента. Каузата на германските противници на европейската идея не е разпускане на Европейския съюз или прогонване на имигрантите, а излизане на страната от еврозоната и връщане към старата валута.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!