Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-висока активност на българите във Великобритания в сравнение с евроизборите през 2009-а г.

Българите във Великобритания провяват по-голяма активност отколкото на предишните европейски избори през 2009 година.

Сънародниците ни упражняват правото си на глас в 25 секции на Острова. Повечето от тях са в Лондон, като този път се гласува не само в посолството, но и в още четири района на британската столица. Българите могат да пускат бюлетини за евродепутати и в още 12 града в Англия и Шотландия. Сред тях са не само големи центрове, като Единбург, Глазгоу и Манчестър, но и по-малки, като Чатъм и Колчестър.
В традиционно слабия предиобед са гласували над 400 души. Оттогава насам обаче в секциите не са преставали да идват десетки хора. Поради това се очаква до края на деня много повече българи във Великобритания да упражнят правото си на вот, отколкото при последната надпревара за Европейски парламент през 2009 година. Тогава бюлетини пуснаха 849 души.
Откриването на повече секции беше заради дългите опашки пред малкото пунктове за гласуване при предишни избори и големите разстояния, които хората трябваше да пътуват, ако живеят в по-отдалечени населени места.
За този евровот във Великобритания бяха разкрити двойно повече секции в сравнение с българските парламентарни избори миналата година.
Това се обяснява и с разрастването на българската общност. Само за последната година заявления за британски осигурителен номер са подали 17 750 българи, което е с 71% повече в сравнение с предходната.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна