Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Тодоров: БСП не може да обяснява поражението си с факта, че това са евроизбори


Оставка и нови избори не следват автоматично, но трябва да ги има. В противен случай БСП отива към тотална деградация. Ако не го направят, катастрофата на следващите избори ще бъде тотална, каза в "Преди всички" философът Тодор Тодоров.

Вероятно трябва да се направят някакви стъпки, ако правителството иска да е стабилно. Бездействието и липсата на адекватна реакция на ситуацията показва импотентност на тези лидери. Свикнали сме определени хора постоянно да виждат себе си като лидери.

В България никой не излиза от политиката. Каквото и да излезе наяве, няма оставки. В Германия при някакво най-леко съмнение за корупция или при загуба на избори в името на бъдещето на проекта трябва да се отдръпнеш. Никой от българските политици никога не го е правил, но българинът вече не е склонен да търпи такова поведение, смята Тодор Тодоров.

Най-тежката катастрофа е за БСП. Не може да се обяснява, че това са евроизбори и резултатът не е представителен.

Сред населението между 18 и 35 години те имат най-малко. Парадоксално е, че няма истинска лява партия. Навсякъде в Европа естественият електорат на левите партии са младите хора.

При такива резултати ръководството може да преосмисли много сериозно себе си. Единствено ДПС успя да изобрети технология за политическото възпроизвеждане. Затова имат такъв резултат и сред младите хора, присъствие в структурите на властта и са винаги готови за избори
, смята философът.

У нас отсъства европейската перспектива, за това какво ще се случи в европейското пространство. Като че ли не живеем в Европа. Българският избирател не може да разбере, че българската ситуация не е изключение.

А европейският проект ще претърпи сериозни редакции, ще има реформи и преформулиране.

За първи път във Великобритания избори се печелят от партия извън консерваторите и лейбъристите, "Гардиън" нарече това политическо земетресение.

У нас се появи странен субект като Бареков. Вакуумът, оставен от традиционните леви партии беше запълнен от това. От Бареков можем да очакваме всичко, каза още Тодор Тодоров.

Цялото интервю на Силвия Великова с Тодор Тодоров можете да чуете от звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна