Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бойко Борисов поиска незабавни предсрочни избори

| обновено на 26.05.14 в 17:09
Снимка: БГНЕС

Незабавни предсрочни избори и разпускане на Народното събрание още тази сряда поиска лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по време на официалната пресконференция на партията за вчерашните евроизбори. България трябва да излъчи еврокомисар след предсрочните избори, смята Борисов.

От там нататък - служебен кабинет. Готов съм да се консултираме на тази тема, след като има разпуснато Народно събрание, предсрочни избори, както народът ни подреди. И аз водих една действително толерантна кампания, но доброто във възпитанието, толерантността, не означават нито коалиция, нито анонс. Това просто е добро възпитание и ние ще го следваме винаги. Така че да си направят изводите тези партии, те нямат право да управляват, каза Борисов.

От ГЕРБ отчетоха размазваща победа на изборите.

По-силен вот от този, по-голяма победа, размазваща, срещу социалистите няма и в Европа, и в България, каза Бойко Борисов. Той обясни, че "Атака", която държи ключа към управлението, трябва да напусне парламента, а депутатите още в сряда да прекратят работа. Борисов посъветва Сергей Станишев да подаде оставка и предупреди ДПС, че подкрепата на кабинета ще ги повлече.

Всеки ден, крепейки кабинета "Орешарски", той полита заедно с БСП в пропастта, заяви той.

Все пак Борисов обясни, че ако е искал коалиция с ДПС, щял да управлява с тях. Проблеми в дясното няма, каза още той. Проблемът е в лявото. От ГЕРБ смятат, че едва след предсрочните избори България трябва да излъчи еврокомисар.

Това е все едно левскарите да излезем и да кажем: "Всъщност ние ще изпращаме в Шампионската лига, не "Лудогорец", нашият отбор ще играе там". Победен си, бит си, разгромен си. В чужбина пета. И тази партия ли да прати еврокомисар? С кои очи този еврокомисар ще отиде и ще каже: "Аз представям България", каза Борисов.

Лидерът на ГЕРБ каза, че искрено се надява Станишев да остане лидер на БСП, защото, докато той е на поста, Борисов е спокоен за ГЕРБ. Според него след изборния погром е честно Сидеров да напусне НС и да спре да подкрепя кабинета, а Станишев трябва да подаде оставка.

Какви задачи Орешарски ще даде на неговите си министри, като е нелегитимен? Няма морално право да влиза в тази сграда. С какви очи Мишо Миков би се качил на трибуната, когато никога не е спечелил избор? Мая и в Кюстендил я бихме. С кои очи тези хора ще ни размахват пръст от парламентарната трибуна? Тези хора не се явиха на вот на недоверие в петък, като казаха - в неделя бил вотът. Вотът е категоричен, в сряда трябва да има последно заседание, за разпускане на този парламент. По-силен вот от този, по-голяма победа, размазваща, срещу социалистите, няма - и в Европа, и в България, изтъкна Борисов.

В първите си изказвания след избирането си за евродепутат Томислав Дончев също призова правителството да подаде оставка.

Това е забележителен успех въпреки черния пиар. Въпреки държавния и корпоратвен натиск, особено в някои региони. Въпреки страха какво следва от резултата. Синтетичната реалност, която системно се опитваше да бъде наложена през последната година, се пропука, а чисто политическият прочит е, че правителството в момента, което имаме, управлява съвършено нелегитимно
, каза Дончев.

ГЕРБ ще предложат своя евродепутат Мария Габриел за заместник-председател на Европейската народна партия.

Като "сериозна победа" определи председателят на Изборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов резултатите от европейските избори. Цветанов направи съпоставка с изминалите избори за ЕП в България.

През 2007-а ГЕРБ имаше 18 победи в областните градове, тук слагаме и трите района на София, КБ имат 7 победи, ДПС имат 3. През 2009-а ГЕРБ има 24 победи в областните градове, БСП вече имат едно отстъпление, имат само 2 победи, ДПС запазва традиционно резултата си в Кърджали, Разград и Търговище. През 2014-а г. за ПП ГЕРБ победите вече са 25, БСП загуби един бастион в Кюстендил, който се смяташе, че е на Мая Манолова. В община Кюстендил ГЕРБ печели изборите, но в област Кюстендил БСП печели с гласовете от Бобов дол. Това е сериозен успех на ГЕРБ. ДПС си запазва резултатите в Кърджали, Разград и Търговище. Благодаря на колегите в Кърджали, в Кърджали БСП е победена във всичките общини,
заяви Цветанов.

Той обърна специално внимание на социологическите данни месец преди изборите и разликата с резултатите от вота. Защо беше закрита НЦИОМ? Много от тези, които закриха НЦИОМ, твърдяха, че това е агенцията, близка до Цветанов. ПП ГЕРБ винаги е залагала на професионализма.

Най-сероизната подкрепа за ГЕРБ е във възрастта от 30 до 50 години, каза Цветанов и подчерта, че това са активните хора в страната. Поздравявам тези, които са над 60 години, там подкрепата за ГЕРБ е 27%, БСП там си е безспорен лидер, с 34% подкрепа, каза Цветанов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени