Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 10 часа чакаха някои общини от Благоевградско за обработка на изборните протоколи

Гласуване на евроизборите в Благоевград
Снимка: БГНЕС

С над 60 автобуса пристигнаха представителите на секционните избирателни комисии пред Драматичния театър в Благоевград, където се обработваха резултатите от изборите. Въпреки добрата организация на областната управа хората от някои общини чакаха там над десет часа.

Последните общини, които предадоха протоколите в Районната избирателна комисия, бяха Петрич и Паджидимово. Не си струваше нито чакането, нито заплащането, оплака се председател на секционна избирателна комисия от село Коларово.

Това, че не можахме да идем на работа, кой ще ни оправдае? Аз ще взема 43 лева примерно, а губя 30 лева надница. Това е лошото. Вече колко избори правим, не се знае и си казваме, на другия избор няма да идвам, ето ни пак тука. Интереси на партии ли защитаваме, собствени интереси ли защитаваме и ние вече не можем да си отговорим сами на въпроса, каза той.

Област Благоевград е една от най-големите и има много отдалечени селища. Така заместник областният управител Костадин Дурчов обясни голямото чакане и видимото изнервяне на хората. Той обаче назова и още една причина.

Имаше доста грешки в протоколите. Наложи се да се обработват наново. Последните автобуси пристигнаха към един и половина през нощта. Сега се отчитат резултатите, наистина това изнервя и е разбираемо, каза Дурчов.

Масово сгрешените протоколи прогнозираха още в началото на изборния ден вчера от Районната избирателна комисия. Само за два дни смените в състава на секционните избирателни комисии са били близо двеста.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени