Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лютви Местан: Няма да подкрепим нов кабинет с нов премиер

Снимка: БГНЕС
Не бихме подкрепили нов кабинет с нов министър-председател, заяви в предаването "12+3" лидерът на ДПС Лютви Местан: Ние сме на категоричната позиция, че в рамките на 42-рото Народно събрание, друг е въпросът колко ще бъде дълъг животът му, ние няма да подкрепим друг министър-председател, освен Пламен Орешарски. Ако той предложи ремонт на кабинета, ние ще го подкрепим. Сигурно е обаче, че не бихме подкрепили нов кабинет с нов министър-председател. Не виждаме вариант за друг кабинет с друг министър-председател, освен Пламен Орешарски.

Местан изтъкна, че само ДПС реално е спечелила привърженици на евровота. Волята на избирателите на ДПС е обаче само част от общественото мнение, допълни той:

Избирателите на ДПС дадоха своя глас за ДПС като партия, която подкрепя управлението на страната. Изключително важно е да се осмисли това изречение - ние сме единствената политическа сила, която в сравнение с изборите през май 2013 г. качва доверие. Дори победителите в изборите, а те бяха искрено и доблестно поздравени и от нас, в сравнение с май миналата година губят над 400 000 гласа. Вярно, БСП губи повече, над 500 000, но и реформаторите, които успяха да класират един евродепутат, в сравнение със сумарния вот на партиите, които влизат в това образувание, губят повече от половината от своите избиратели отпреди една година. Така че аз наистина бих препоръчал на тези, които се обявиха за победители, а те са такива в сравнение с резултата на БСП, да се въздържат от това еуфорично състояние, в което твърде прибързано, според мен, изпаднаха.

Като председател на партията аз, от една страна, отчитам вота на избирателите си, но, от друга страна, имам доблестта да погледна на вота в неговата цялост и вече, ако този втори поглед поражда необходимост от други решения, ние сме готови да участваме при взимането им на базата на един коректен диалог, а не като изпълнение на нечии  ултиматуми. От казаното не следва нито, че ДПС е против предсрочни избори, не следва също така, че ДПС предизвиква предсрочни избори, защото сваля доверието си от кабинета "Орешарски". Ние казваме нещо друго. Трябва да се намери решение в съответствие с интереса на българските граждани и ще участваме в този процес.

Избори утре е ултиматум. Не е време за ултиматуми, време е за диало
г, подчерта Местан и допълни, че е готов на диалог с премиера и лидерите на политическите сили за търсене на решение.

ДПС, независимо от изборните резултати, няма абсолютно никакви претенции за разширяване на властовите си позиции, категоричен е Лютви Местан.  ДПС отдавна не е партията, която извива нечии ръце. ДПС не е партията, която поставя условия, неизпълнението на които да означава оттеглена подкрепа. ДПС е партията на диалога и настоява за диалог.

Все още не е ясно кой ще наследи Искра Михайлова на поста министър, но това ще бъде уточнено преди да бъде конституиран Европейският парламент през юни. 

Лидерът на БСП Сергей Станишев предупреди да не се бърза с прогнозите за  предсрочни избори . Според него  утрешното гласуване на вота на недоверие към  кабинета ще реши бъдещето му: Утре нали има вот на недоверие. Ще видим доверието на парламента в правителството.

Сергей Станишев каза, че не са имали среща с лидера на коалиционния партньор ДПС Лютви Местан: Не, не сме имали. Всяка партия трябва да си направи анализа на резултатите, на причините за този резултат.

Ако ДПС подкрепи правителството, за да разшири властовия си ресурс, ще понесе тежки последици, коментира лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Лидерът на ГЕРБ смята, че предсрочните избори ще стабилизират политическия живот в страната: Единственото правилно за Станишев е той да се дръпне  от управлението.

Ако правителството и този парламент не се оттеглят, партия ГЕРБ няма да участва в бъдещи консултации за стабилизиране на страната. Затова кабинетът трябва да си подаде оставка и президентът трябва да излъчи служебен кабинет от политическите партии, които са влезли в европейския парламент: Та дори и загубили, БСП са втора политическа сила.

На въпрос дали може да има коалиция между ГЕРБ и ДПС, Борисов отговори, че  не може  да става въпрос за коалиция, а само за сътрудничество и отрече да е имал среща с Местан. Според него ако Местан поиска с ново министерско място да разшири властовия си ресурс, за да подкрепи правителството, ще си понесе тежки пасиви след това. Всички други сценарии - това вече е отговорност на всяка една партия. И като минат пет-шест месеца и държавата катастрофира, тогава и да кажат: хайде сега да седнем да говорим, ще кажа - сега ще си изсърбате попарата, която надробихте, заяви  лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени