Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОСВ: Повишило се е нивото на реките Осъм, Янтра и Искър

Нивото на три реки се е повишило за последното денонощие, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Това са Осъм, Янтра и Искър. Опасност от преливане на големите басейни в страната няма, няма и да се наложи евакуация и на хората, съобщи Асен Личев от Дирекция "Управление на водите" в екологичното ведомство.


Очаква се да има повишение на реките, на речните нива в поречията на Искър, Вит, Осъм и Янтра, като са възможни локални наводнения. Състоянието на реките в момента, преди всичко реките в Северна България, ще кажа само тези, които са се повишили с около един метър, това е река Осъм при Ловеч - 116 сантиметра, река Янтра при Велико Търново - 122 сантиметра. За съжаление нямаме данни за Искър, където има прогноза от системата за ранно предупреждение, че нивото е достигнало до червен код, висок риск от наводнение. Има прогноза, че утре, на 31-ви, е възможно да има разливи в долното течение на Искъра,
предупреди Асен Личев.

24-часови дежурства въвежда Община Шумен до понеделник заради обилните валежи през последните часове и прогнозата дъждът да продължи. 100 литра на квадратен метър е количеството на падналия дъжд в Шумен до момента, при норма за май 65 литра. Продължава изпомпването на водата от Детска ясла номер 6, където водата от канализацията се влива в едно от помещенията. Кметовете и кметските наместници на селата от община Шумен са получили нареждане да следят нивата на малките язовири. Засега проблеми в малките населени места няма.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!