Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво следва след изборите за Европейски парламент?

Разговор с доц. Юлия Захариева, експерт по правото на ЕС

Изборите за Европейски парламент приключиха с гласуването в 21 държави, сред които и България. Над 400 милиона избиратели определиха новите 751 евродепутати. Кандидатите за новия Европейски парламент бяха 16 000 от 900 партии и коалиции - по 21 за всяко място.

През тази година парламентът ще има за пръв път правото да определи председателя на следващата Европейска комисия - задача, която увеличава тежестта на единствената пряко избрана от гражданите институция на ЕС.

След обявяването на окончателните резултати ще стане ясно и разпределението на силите в новия Европейски парламент. След договора от Лисабон, за първи път се поставя долна и горна граница на местата в ЕП, които има всяка държава - те не могат да са повече от 96 и по-малко от 6.

Представителите на България в ЕП ще бъдат 17 - с един по-малко от мандата на институцията за периода 2009-2014 година. Вътре в ЕП обаче депутатите са организирани в политически парламентарни групи, коментира доц. Юлия Захариева, експерт по правото на ЕС и един от основателите на Катедра "Европеистика" на СУ.

Какво следва след вота? Как са разпределени и организирани депутатите в Европейския парламент, защо сега е по-важно разпределението на политическите сили, какво е правилото за разпределението в постоянните комисии, как ще бъде избран омбудсманът? Чуйте разговора на Лилия Герчева с доц. Захариева.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени