Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Деница Сачева: Не съм толкова сигурна, че може да се стигне непременно до избори

Снимка: БГНЕС


Очевидно е, че оставката е факт, независимо от това дали тя е подадена или не. На практика правителството работи без необходимата подкрепа. Това коментира в предаването „От петък до петък“ пиар експертът Деница Сачева.

От 14 юни миналата година в значителна степен може да се каже, че задкулисието беше осветено. Някои неща, които дълго време се пазеха в тайна и бяха на сянка, в момента вече са наяве и очевидно е, че когато се появи слънце в задкулисието, започват да се случват всички тези процеси, на които сме свидетели. Фактът, че на 14-и юни миналата година огромно множество от хора, голяма част от тях негласували, показаха, че те не са съгласни с това, което им се предлага на политическата сцена, не се чувстват виновни за това, че не гласуват, не се чувстват принудени да гласуват, защото така ще променят нещата, но всеки път, когато се прекрачат границите, множеството на негласуващите може наистина да променя сценарии. За мен това е много сериозен и важен извод.

Ако трябва да се фокусираме върху това какво се случва в държавата, би следвало да обърнем внимание на ДПС, коментира Сачева и добави:

Именно ДПС беше партията, която бранеше г-н Орешарски, каза, че не може да има друг премиер, освен него, и каза, че това правителство е правителството, което няма да си тръгне след вот на недоверие. Вероятно разривът, който съществува между БСП и ДПС, е разрив, в който заложници отново са българските граждани.

Би било илюзия от страна на задкулисието да смята, че това, което се случва в момента, среща подкрепа или пък българското общество би могло да продължава да бъде манипулирано. Може би задкулисието не си дава сметка за мащаба и степента на отпора, който би могло да получи именно от тези 65% български граждани, които не гласуваха на изборите. Държавата има остра нужда от стабилност и всякакви сценарии и договорки и всичко, което не е основано на интересите на държавата и на стабилността на гражданите, ще продължава да среща отпора на обикновените хора. Това, смятам, че би трябвало да бъде вече наистина един научен урок една година по-късно, коментира Сачева. По думите й „армията от негласуващи“ е валидна и за партията ГЕРБ. В този смисъл тя добави, че и партия ГЕРБ няма да се ползва с абсолютно одобрение и че хората няма да се чувстват по-спокойни, ако отново има еднолично управление на ГЕРБ:

В момента това, което се решава като съдба на България, за мен отстрани поне изглежда така: като че ли ГЕРБ и ДПС ще се обединят срещу БСП или ГЕРБ и БСП ще се обединят срещу ДПС. Въпросът е с кое от всичките възможни злини и как да ги приоретизираме и как да започне борбата с всяка една от тях, защото е очевидно, че с всички заедно няма как да се случат нещата.

Сериозно се заговори, че България се управлява от коалиция „Южен поток“, така че действително един по-задълбочен анализ на компаниите, които са избрани да участват от българска страна в този проект, вероятно ще ни даде допълнителна светлина върху това, което се случва в страната. Със сигурност енергетиката продължава да бъде секторът, от който зависи политическата стабилност, коментира Деница Сачева.

Тя добави мнението си: Аз не съм толкова сигурна, че може да се стигне непременно до избори. Съществуват и много аргументи срещу идеята да има избори преди края на годината – аргументи, които са със сериозна тежест, например тези, свързани с факта, че бюджетът на държавата няма да бъде направен, че няма да се излъчи добра кандидатура за еврокомисар, оттам няма да се получи и добро портфолио, споразумението за партньорство с ЕК е неподписано, има много закони, които чакат. Смятам, че към момента всички опции са отворени. Ролята на президента в този момент е огромна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени