Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подуправителят на БНБ от два дни е обвиняем за престъпление по служба

| обновено на 18.06.14 в 13:02
Снимка: "Дневник"
Подуправителят на Българската народна банка и ръководител на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев от два дни е обвиняем за престъпление по служба, научи "Хоризонт" от свои източници. По-рано днес, в електронно писмо до БНР служител на банката, представящ се като Киро Колев, съобщи за разследване срещу Гунев.

Управлението „Банков надзор“ в БНБ не прилага еднакво законовите изисквания към всички търговски банки в България. Това се извършва под давлението на ръководното тяло на БНБ, и в частност на нейния управител Иван Искров и подуправителя и шеф на управление „Банков надзор“ Цветан Гунев. Двамата са особено близки до една печално нашумяла в последните дни банка и са финансово зависими от нея от години, твърди подателят на електронното писмо.

Без да назовава името на Корпоративна търговска банка, анонимният автор на писмото твърди, че Цветан Гунев от два дни е обвиняем, защото не е предприел надзорни мерки за спиране на източването на банката и нейното оздравяване. Той бил с отнет достъп до класифицирана информация, което означава, че не може да изъпълнява функциите на подуправител на БНБ, но продължава да е такъв.

Под натиска на управителя Иван Искров е разпоредено на всички фактът, че подуправителят Цветан Гунев е обвиняем, да не се разгласява. Управителят на БНБ Иван Искров не само че не е изпълнил задълженията си по закон да отстрани обвинения и с отнет достъп до класифицирана информация Цветан Гунев, но и упражнява влияние върху служителите на БНБ за запазване на това в тайна, пише анонимният служител на БНБ.

Той твърди, че има доверие само на медиите и препоръчва да потърсят потвърждение на думите му от прокуратурата и от БНБ.

Цялото писмо можете да прочетете тук.

От БНБ потвърдиха информацията, че във връзка с досъдебно производство срещу подуправителя на банката Цветан Гунев, той е излязъл по негово желание в отпуск до приключване на процесуалните действия.

От Централната банка заявяват също, че от момента, в който БНБ е уведомена за отнемане разрешението за достъп до класифицирана информация на г-н Гунев, достъпът му до такива документи е преустановен. Между Централната банка и съответните компетентни органи и институции е установено необходимото взаимодействие и комуникация. Задълженията на ръководителя на управление "Банков надзор" вече се изпълняват от Нели Кордовска, главен директор на това управление.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!