Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Янка Такева: Извънредният труд на учителите не се заплаща

Снимка: Радио ВИДИН


Учителите работят по 62 часа седмично, вместо по 40, както е по Кодекса на труда. Това сочи проучване, представено от председателя на Синдиката на българските учители Янка Такева. Такева обясни как е разпределено работното време на учителите като уточни, че трудът им в часовете между 40-ия и 62-рия не се заплаща:

Освен нормата "преподавателска заетост", консултации, работа с родители, работа с изоставащи, с напреднали деца, педагогически съвети, около два часа от работното му време е свързано с преглеждане на класни работи, тестове.

Годишният отпуск на учителите е 56 работни дни, но те нямат право да почиват по време на учебната година. Синдикатът ще настоява в Колективния трудов договор да се запише самоподготовката за следващия учебен ден на преподавателите да може да се извършва на място по желание на учителя, а не само в училище.

Учителят да има възможност през цялата учебна година, когато му се наложи, да си вземе отпуск, защото никой не е застрахован, че неговото семейство трябва да се разболява, или да има нужда и потребност само пролетната, лятната и зимната ваканция. И третото нещо, което ще поискаме, тези допълнителни часове, в които работи учителят, да му бъдат заплатени.
 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна