Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петро Порошенко призова за "решително и незабавно" възстановяване на мира в Украйна

| обновено на 22.06.14 в 11:38
Украинският президент Петро Порошенко призова за "решително и незабавно" възстановяване на мира в Украйна. Руският му колега Владимир Путин даде подкрепата си за мирния план на украинския държавен глава, стига той да не представлява ултиматум към сепаратистите.

Петро Порошенко беше категоричен, че е необходимо незабавно връщането на реда по улиците на всички украински градове. В петък Порошенко представи плана си за мирно урегулиране на кризата в Украйна. Той обяви и едностранно прекратяване на огъня до 27-и юни, но предупреди, че ако бъде извършено въоръжено нападение по мирното население или по украински военни подразделения, военните ще отвърнат с огън.

Държавата е длъжна да защити гражданите си от терористите и въоръжените банди. С невероятни усилия Украйна сега възстановява боеспособността на армията си. Готови сме да възстановим териториалната цялост на страната с всички възможни средства, но сега отдаваме приоритет на мирните начини.

Промените в конституцията на Украйна за децентрализация на властта могат да бъдат приети през септември тази година, обяви още в обръщението си към нацията президентът. Той обеща да разреши използването на руски език на ниво местни общини и посочи, че в близко бъдеще ще се гласува амнистия, засягаща бойците, които не са убивали мирни цивилни и украински военни.

Руският президент Владимир Путин подкрепи мирния план на Порошенко, но подчерта, че той трябва да включва реални стъпки за започване на преговори със сепаратистите и политически компромиси между враждуващите страни в Украйна:

Примирието, което президентът Порошенко обяви, несъмнено е важна част, ако не и най-важната, за окончателното урегулиране на конфликта и Русия безусловно ще подкрепя тези намерения. Но е важно на базата на това примирие да започне съдържателен диалог. В това се заключава успехът.
 
НАТО приветства примирието в Източна Украйна и мирния план, предложен от президента Петро Порошенко, съобщи ИТАР-ТАСС като цитира изявление на пресслужбата на Алианса. НАТО продължава да следи ситуацията и приветства всички инициативи, целящи прекратяване на насилието, се казва в изявлението. Ситуацията в Украйна и отношенията с Русия ще са сред централните теми на заседанието на Северноатлантическия съюз на 24-ти и 25-и юни.




Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени